Evenimentul Zilei > Politica > Breaking news. Se redeschid restaurantele, teatrele și sălile de jocuri de noroc în Capitală
Breaking news. Se redeschid restaurantele, teatrele și sălile de jocuri de noroc în Capitală

Breaking news. Se redeschid restaurantele, teatrele și sălile de jocuri de noroc în Capitală

La Prefectura Capitalei, a avut loc , joi, ședința Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU), unde s-a luat decizia redeschiderii restaurantelor, cinematografelor, a teatrelor  și a sălilor de locuri de noroc din Capitală.

Potrivit deciziei CMBSU acestea vor funcționa la 30% din capacitate.

Scenariu roșu pentru 15 scoli din Capitală

De asemenea, tot în ședința de joi, în urma solicitării Inspectoratului Școlar al Municipiului București înregistrată la Instituția Prefectului Municipiului București s-a aprobat trecerea a 15 unități de învățământ în scenariul roșu și a 3 în cel galben.

Decizia privind redeschiderea restaurantelor, a teatrelor și cinematografelor vine la câteva zile după ce Prefectul Capitalei a anunțat închiderea acestora începând de miercuri, 7 octombrie, în București, în contextul creșterii vertiginoase a cazurilor de COVID-19 în România.

Potrivit lui Raed Arafat, accesul în restaurante s-ar putea face pe criteriul unor praguri, similar celor folosite pentru calculul situației din școli.

„Se discută de praguri și e posibil să se intre cu praguri, cum este la școli, de exemplu”, a afirmat Raed Arafat.

Noile măsuri vin în contextul decizei Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) privind prelungirea stării de alertă, care include alte prevederi aplicabile la nivel național. Comitetul Municipal va analiză și o adresa a Organizației Patronale a Hotelurilor și Restauranteloe din România (HORA) prin care solicită să fie invitați la ședințe.

O altă decizie a CMBSU arată că „activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc inclusiv cazinouri, cu excepția pariurilor și loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanțare și a măsurilor de siguranță sanitară, nu este permisă în municipiul București”.

Restaurantele pot funcționa la capacitate cel mult egală cu 50% dacă incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori

De asemenea, CMBSU mai stabilise, pe 6 octombrie, că „în intervalul orar 07:45- 21:15, de luni până vineri, în toate spațiile publice deschise aflate pe o rază de 50 metri, calculată de la porțile de acces în unitățile de învățământ, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gură, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârstă de 5 ani”.

„Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se desfășoară fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori”, potrivit deciziei CNSU.

Activitatea jocurilor de noroc este permisă, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului

„Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori”, a decis CNSU.

Cinematografele sau sălile de spectacole ori concerte pot funcționa la capacitate de 30 – 50%

„Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județe/localități este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori”, mai arată documentul CNSU.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: