Evenimentul Zilei > Justitie > Breaking News! Primele declarații ale lui Sorin Oprescu, după ce a aflat că rămâne în arest. Ce au spus judecătorii despre condamnare
Breaking News! Primele declarații ale lui Sorin Oprescu, după ce a aflat că rămâne în arest. Ce au spus judecătorii despre condamnare

Breaking News! Primele declarații ale lui Sorin Oprescu, după ce a aflat că rămâne în arest. Ce au spus judecătorii despre condamnare

Noi detalii privind posibila eliberare din arest a lui Sorin Oprescu! Fostul primar al Bucureștiului a ajuns, vineri dimineață, în fața instanței de la Atena. După ce procurorul de caz din Grecia a prelungit măsura de arest pentru o perioadă de 40 de zile, Sorin Oprescu, condamnat de Curtea de Apel București la 10 ani și 8 luni de închisoare într-un dosar de corupție, cere judecătorilor să fie cercetat în stare de libertate.

UPDATE 4: Primele declarații ale lui Sorin Oprescu, după ce judecătorii au decis ca acesta să rămână în arest preventiv încă cel puțin zece zile! „Voi mai sta zece zile (în arest – n.r.)”, a spus fostul primar jurnaliștilor. Peste zece zile, va fi analizat apelul înaintat de apărarea condamnatului la decizia celor trei judecători de la Atena.

Întrebat ce a spus judecătorilor greci, după ce a fost dus în fața completului, Sorin Oprescu a răspuns scurt: „Adevărul”.

„Sunt bine”, a mai spus fostul primar al Bucureștiului, condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare într-un dosar de corupție.


UPDATE 3: Sorin Oprescu rămâne în arest preventiv pentru cel puțin încă zece zile, cererea sa fiind respinsă de judecătorii de la Curtea de Apel din Atena, vineri, a informat Antena 3. În tot acest timp, se continuă cercetările în vederea procesului de extrădare a fostului primar a capitalei București.

Peste zece zile va avea loc un nou apel, apărarea lui Sorin Oprescu înaintând deja contestație la prelungirea măsurii de arest preventiv, potrivit sursei citate.

Sorin Oprescu se va întoarce în penitenciar, alături de ceilalți 20 de deținuți împreună cu care s-a deplasat la Curtea de Apel Atena, după finalizarea procedurilor judiciare în cazul tuturor.


UPDATE 2: Sorin Oprescu așteaptă verdictul final al celor trei judecători de la Curtea de Apel Atena, care au început oficial audierile la ora 10.30. Fostul primar al Bucureștiului, condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare într-un dosar de corupție, este audiat continuu de o oră și jumătate, potrivit Antena 3.

Sorin Oprescu a spus judecătorilor greci că nu se aștepta să primească o pedeapsă așa mare în România, susținând că este condamnat politic și că, în realitate, nu are nicio vină.

Avocații fostului primar al Bucureștiului au susținut, de asemenea, că pedeapsa este foarte mare și au declarat că Sorin Oprescu nu s-a ascuns de justiție, fiind preluat de autoritățile elene chiar din locuința sa.

Potrivit sursei citate, este rândul procurorului să își exprime cauza în dosarul de corupție. El a susținut, de asemenea, că sentința pronunțată de judecătorii CAB București este foarte mare și că, până la luarea unei decizii definitive, trebuie să rămână în arest.

Dacă va rămâne în arest pentru 40 de zile sau va fi cercetat în libertate, urmează să decidă definitiv, în cursul zilei de vineri, judecătorii de la Atena.


UPDATE 1: Sorin Oprescu a coborât, vineri dimineață, alături de alți circa 20 de deținuți, din duba care i-a transportat la Curtea de Apel de la Atena. Deținuții, toți încătușați, au intrat în curtea instituției în jurul orei 08.30.

Fostul primar al Bucureștiului va afla, vineri, dacă va fi eliberat din arest, așa cum au cerut avocații acestuia. Inițial, cererea lor a fost respinsă, procurorul de la Atena plasându-l în arest pe Sorin Oprescu pentru o perioadă de 40 de zile. Totuși, apărarea condamnatului poate cere completului de judecată care va începe, vineri, cercetarea în dosar, ca acesta să fie eliberat din arest.


Știre inițială: Este decizia momentului în cazul lui Sorin Oprescu! Fostul primar va afla vineri dacă va fi cercetat în stare de libertate în Grecia. El a ajuns deja în fața judecătorilor de la Curtea de Apel din Atena – este cea mai proaspătă informație în cazul fostului primar al capitalei României, condamnat de Curtea de Apel București la 10 ani și 8 luni de închisoare într-un dosar de corupție, pentru fapte de luare de mită, constituire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu.

Sorin Oprescu află astăzi dacă va fi eliberat din arest

Fostul primar așteaptă vineri, 20 mai, verdictul privind eliberarea sa din arest, după ce procurorul de la Atena a decis prelungirea măsurii pentru o perioadă de 40 de zile.

În acest timp, un complet de judecată de la Atena trebuie să cerceteze dosarul de corupție care prezintă dovezile în baza cărora Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare de către magistrații de la Curtea de Apel București.

Încep cercetările judecătorilor de la Atena în dosarul de corupție

Primele discuții ale judecătorilor vor începe vineri dimineață, potrivit informațiilor transmise de Antena 3. Astfel, Sorin Oprescu urmează să afle tot vineri dacă va fi cercetat în stare de libertate, așa cum au cerut avocații săi anterior, și să scape de perioada de 40 de zile de arest.

Apărarea lui Sorin Oprescu va solicita, de asemenea, judecătorilor de la Atena ca fostul primar să nu fie extrădat.

Iniţial, sentinţa în dosarul lui Sorin Oprescu ar fi trebuit dată în luna aprilie 2021, însă cele două judecătoare din complet – Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu – nu ajuns la un acord, astfel încât a fost cooptat un al treilea judecător prin formarea unui complet de divergenţă, iar dezbaterile în proces au fost reluate de la zero. Au urmat apoi alte câteva amânări, ultima imediat după Paşte.

Pe 13 mai 2019, Sorin Oprescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Decizia a fost atacată atât de fostul primar, care a solicitat să fie achitat, dar şi de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare.