Brățările electronice la picior, „un moment istoric”. Legea a fost adoptată

Brățările electronice la picior, „un moment istoric”. Legea a fost adoptată

Legea care prevede monitorizarea cu brățări electronice a fost adoptată de Camera Deputaților. Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentarii liberali.

Deputatul USR PLUS Ştefan-Iulian Lorincz a declarat că legea proaspăt adoptată în Camera Deputaților vine în sprijinul victimelor violenţei domestice.

„Prea multe victime, majoritatea femei, au avut de suferit până acum. Multe au plătit cu viaţa indiferenţa legiuitorilor.  Anul trecut, 51 de femei au fost ucise în familie.  36% dintre ordinele de protecţie emise în 2019 au fost încălcate, iar procentajul mare - între 40 şi 50% - a fost constant în ultimii cinci ani”, a spus deputatul USR PLUS.

AUR: Este un moment istoric la care suntem cu toţii parte

Gabriel Andronache a amintit că proiectul a fost iniţiat de către parlamentarii liberali: „Au avut loc numeroase consultări pentru a ajunge la această formă. Apreciem sprijinul pe care l-am primit din partea Guvernului”, a afirmat Andronache.
Deputatul AUR Dan Tănasă a arătat că proiectul de lege, care vine în sprijinul victimelor violenţei domestice, are nevoie de implementare: „AUR va monitoriza foarte atent şi îndeaproape să implementaţi acest proiect legislativ, pentru că acum o să începeţi să vă certaţi pe bani, pe licitaţii, pe brăţări. Este un moment istoric la care suntem cu toţii parte”, a declarat Tănasă.

„Marea parte din încălcările ordinelor de protecţie duce la moartea victimei”

Dumitru Coarnă a afirmat că era nevoie de o asemenea lege: „Ca să implementăm acest proiect - este benefic, este foarte bun - va trebui să finanţaţi zona respectivă”, a subliniat deputatul.

Deputatul UDMR Eva Andreea Csep a pledat pentru schimbarea de mentalitate în comunitate, care începe de la vârste fragede, precum şi pentru educaţia timpurie: „Educaţia are un rol important şi apoi societatea şi locul de muncă. (...) Modelul de familie pe care îl primeşte un copil îl duce mai departe. Este important ca acei copii să crească în familii liniştite, într-un mediu sănătos, şi aceste brăţări pot salva mai multe vieţi, pentru că în România o treime din ordinele de protecţie date nu sunt respectate. Marea parte din încălcările acestor ordine de protecţie duce la moartea victimei”, a subliniat ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dispozitivul de supraveghere se montează pe glezna persoanelor supravegheate

Dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanelor supravegheate. Prin excepţie, acest dispozitiv se montează pe braţul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical.

Potrivit formei iniţiale, adoptată de Senat, SIME se mai utiliza în scopul supravegherii la distanţă a deţinuţilor, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, prin amendament fiind astfel eliminat din text cuvântul „deţinuţi”.

În cazul în care persoana protejată este un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani sau o persoană fără discernământ, consimţământul cu privire la utilizarea dispozitivului electronic de supraveghere se exprimă de către reprezentantul legal, cu excepţia situaţiei în care unicul reprezentant legal este chiar persoana supravegheată, caz în care consimţământul se va exprima de către reprezentantul Direcţiei de Asistenţă Socială, prevede un alt amendament.

În scopul prevăzut de proiectul de lege, organul de supraveghere şi/sau operatorul tehnic are dreptul să pătrundă în imobilul unde se execută măsura, fără acordul persoanei supravegheate sau al persoanelor care locuiesc împreună cu aceasta.

Comunicarea între organul de supraveghere şi persoana supravegheată sau persoana protejată realizată prin intermediul unor sisteme de comunicare la distanţă poate fi înregistrată. Înregistrarea se realizează cu informarea prealabilă a persoanei supravegheate sau persoanei protejate, fără a fi necesar acordul acesteia, scrie Agerpres.