Borisov a arătat că el este păpuşarul

Borisov a arătat că el este păpuşarul

Liderul formaţiunii GERB (Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), Boiko Borisov, a arătat într-un mod destul de clar că el este păpuşarul guvernului interimar.

Borisov dă ordine guvernului prin resă

Prin intermediul presei, el i-a ordonat premierului să îl înlocuiască pe ministrul bulgar de externe, Stefan Dimitrov, cu unul din cei doi vicepreşedinţi din partidul său, cu Daniel Mitov.

Niciun premier bulgar nu a fost pus într-o situaţie atât de umilitoare precum Dimităr Glavcev, iar asta chiar la început de mandat - să ducă la îndeplinire ordinul fostului său lider de partid, sub ultimatumul că îl va obliga să se conformeze cu cerinţele sale. Glavcev, care oricum este lipsit de carismă politică, a dus la îndeplinire ordinul în câteva ore.

Rămâne ca preşedintele bulgar Rumen Radev, care oricum s-a distanţat de guvernul intermar, să intre în rolul de preşedinte-notar şi să ratifice prin decret ceea ce vrea Borisov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât de importantă este orientarea fermă către NATO şi SUA

În pofida "recomandării" publice de înlocuire a ministrului de externe, Borisov nu a fost foarte clar în privința motivelor - Dimitrov schimbase doctrina pe care o avea Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării și GERB.

Din cele spuse de liderul GERB, s-a înțeles că - spre deosebire de ministrul bulgar al Apărării, Zaprianov - Dimitrov nu este un membru suficient de pro-ucrainean și pro-NATO al cabinetului.

Pe lângă toate acestea, Borisov l-a propus ca ministru din partea GERB pe generalul în rezervă Zaprianov. Şi tot el ar fi propus, nu este clar cui, ca Maria Gabriel să rămână în guvernul interimar ca ministru de Externe, iar Asen Vasilev ca ministru de Finanțe.

Guvernul a îndeplinit rapid cererea lui Boiko Borisov

Nu este cazul să recunoască evidenţa - că însuși premierul interimar face parte din personalul său, nu doar pentru că a fost deputat și președinte al parlamentului din partea GERB, ci şi pentru că a îndeplinit cu viteaza luminii cererea lui Borisov de schimbare la vârful MAE.

Ce ne spune această intervenţie nervoasă şi directă a liderului GERB în guvernul interimar? În primul rând, el a declarat că este deosebit de importantă orientarea pro-NATO şi pro-americană.

De aceea, el spune despre Zaprianov că nu se va abate de la poziţiile sale pro-NATO şi s-a prezentat excelent în ceea ce priveşte Ucraina. Ei bine, rămâne totuşi neclarificat rolul său în calitate de adjunct al lui Todor Tagarev în amânarea transportoarelor blindate pentru Ucraina.

Pe de altă parte, Daniel Mitov va fi o garanţie şi mai mare pentru acest curs pro-atlantic ferm, în măsura în care el rămâne, biografic şi politic, ca unul dintre cei mai de încredere oameni ai SUA în Bulgaria. Atlantismul este singura legitimitate rămasă a lui Borisov, după eșecul guvernării "adunăturii" (termen peiorativ folosit pentru ultima coaliţie de guvernare de la Sofia-n.trad.).

Guvernul interimar, dominat de GERB

Și dacă presiunea de peste mări pentru ca acesta să se rupă s-a dovedit a fi întârziată sau lipsită de succes prin eşecul rotaţiei la guvernare, ea va continua cu siguranţă în viitor și, pentru atenuarea sa, este potrivit ca în fruntea Externelor să fie cel mai pro-occidental om de la GERB. Acest lucru este important și pentru Borisov personal, inclusiv atunci când pe ordinea de zi este o revizuirea a eficienţei sancţiunilor din Legea Magnițki.

Cu toate acestea, care va fi efectul politic intern al acestor acțiuni ale lui Borisov? Primul este că guvernul interimar a fost în sfârșit anunţat ca un cvasi-cabinet al GERB.

Și cu un parlament care lucrează, asta le oferă foștilor parteneri din guvern și din opoziție posibilitatea de a-l lua la întrebări în campania electorală. Politicile euro-atlantice, asupra cărora nu vor exista divergențe între Continuăm Schimbarea şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, nu vor fi suficiente pentru ca GERB să iasă din apărarea circulară pe toate celelalte probleme, în principal electorale.

Președintele Radev se află în faţa unei dileme dificile

În al doilea rând, Rumen Radev este într-o situație dificilă. Considerat în Occident și de euro-atlanticii din Bulgaria drept un președinte pro-rus, Radev cu greu poate emite un decret pentru un șoim pro-NATO.

Mai mult, dacă va face acest lucru, va deveni și el însuşi dependent de cererea lui Borisov, chiar dacă formal propunerea de înlocuire a ministrului de Externe este a premierului Glavcev. Și va întări suspiciunile că există deja o relație politică bună între el și GERB.

Dacă întârzie decretul sau refuză să-l semneze, președintele devine o opoziție a guvernului interimar, iar Bulgaria va fi din nou cu două politici externe - una a președintelui și a ministrului de externe Dimitrov, care rămâne în funcţie dacă decretul nu va fi emis, și una a premierului Glavcev, prin liderul GERB, Boiko Borisov.

Cum a căpătat Borisov atâta putere

Totuși, așa cum se întâmplă adesea în astfel de cazuri, nu vorbeşte președintele, ci vicepreședintele, din ale cărui cuvinte reiese clar că Radev nu este de acord cu această dilemă. Iotova a declarat că motivele înlocuirii ministrului Dimitrov, care a fost în funcție pentru o perioadă foarte scurtă de timp, sunt lipsite de seriozitate și că marele dezavantaj al acestui cabinet interimar este că nu se știe cine este responsabil pentru el.

În orice caz, președintele va profita cel puţin de ocazia de a arăta din nou cât de stângace au fost modificările aduse Constituției, care îi restrâng atribuţiile legate de guvernul interimar. Și să cumuleze active ca purtător al unei alternative politice, ce se hrăneşte din tensiunile care continuă să crească și pentru care este din ce în ce mai neclar dacă vor găsi o liniştire după alegeri.

(Articol de Veselin Stoinev, DW, în Dnevnik; Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)