Cine este Rumen Radev, GENERALUL ROȘU de la sud de Dunăre, antimigraţionist şi filorus. Viitorul Bulgariei devin din ce în ce mai neclar după demisia premierului Boiko Borisov
- Dodo Romniceanu
- 14 noiembrie 2016, 14:20
Algerile prezidenţiale din Bulgaria au fost câştigate de candidatul socialist prorus Rumen Radev. Fost pilot şi comandant al forţelor aeriene, Radev, 53 de ani, spunea recent că Uniunea Europeană ar trebui să pună capăt sancţiunilor împotriva Rusiei. Neaşteptata sa alegere sa în fruntea Bulgariei a produs stupoare în marile capitale europene, fiind la scurt timp urmată de demisia premierului Boiko Borisov.
59,35% a obţinut “surpriza” Rumen Radev, în timp ce contracandidata Țețka Țatceva a strâns doar 36,17% dintre voturi. Radev a insistat în campania electorală pe politici anti-migraţie, susţinând mereu că este în interesul Bulgariei să ajungă la un echilibru între cerinţele Uniunii Europene şi relaţii mai bune cu Rusia.
Candidatul socialist a marşat foarte mult şi pe dezamăgirea alegătorilor faţă de performanţele scăzute ale guvernului condus de Borisov în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi reforma din administraţia publică.
Alegerea rosofilului a determinat demisia prim-ministrului conservator, Boiko Borisov, aşa cum îi avertizase pe alegători înainte de scrutin. Dacă bulgarii "doresc o criză politică, o vor avea", prevenise Boiko Borisov, 57 de ani, al cărui mandat era până în 2018.
Fostul pilot şi comandant al forţelor aeriene bulgare a obţinut o victorie confortabilă în faţa Țețkăi Țatceva, 58 de ani, susținută de premierul Boiko Borisov și partidul său conservator Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB).
Rumen Radev şi-a exprimat mulţumirea că a câştigat împotriva "apatiei şi fricii".
Plecarea lui Borisov ar urmă să conducă la alegeri legislative anticipate şi la o perioada de incertitudine pentru această ţară săracă membră a UE, care a cunoscut în 2013 manifestaţii masive contra corupţiei, mai multe luni de instabilitate politică şi o prima demisie a prim-ministrului Borisov, ales în 2009, scrie France Presse.
Generalul Radev, total novice în politică, a creat surpriză de la început până la sfârşit, devansând-o din primul tur pe rivala sa, Ţeţka Ţatceva, criticată pentru lipsa să de carismă şi ţintă dezamăgirii alegătorilor faţă de majoritate. Fără apartenenţa politică, dar susţinut de socialişti (PSB-ex-comunist), Radev s-a declarat favorabil la o ridicare a sancţiunilor europene contra Rusiei şi apreciază că "Crimeea (peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014) este de fapt rusă".
El este ales pentru cinci ani şi îi succede lui Rosen Plevneliev, din partidul aflat la putere, care s-a remarcat prin criticile sale la adresa lui Vladimir Putin. Dramatizând miza, partidul lui Borisov (GERB - Cetăţeni pentru o dezvoltare europeană a Bulgariei) chemase la mobilizare contra "generalului roşu". Ţatceva estimase că victoria lui Radev va duce la o "îngheţare a fondurilor europene" şi la "o izolare internaţională" a ţării.
Într-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse, duminică, Plevneliev s-a arătat neliniştit de tentativele Rusiei de a "destabiliza Europa", acuzând în special Moscova de finanţare a mişcărilor ostile Uniunii Europene, inclusiv în Bulgaria.
Sectorul energetic bulgar depinde în mare măsură de puternică prezenţa rusă, iar cele două ţări întreţin legături culturale şi istorice puternice.