Nu Brexit de Hallowen, ci alegeri de Crăciun. Asta le-a propus Boris Johnson deputaţilor în această seară, încercând încă o şansă pentru Brexit. Premierul britanic a solicitat, într- un interviu BBC, organizarea alegerilor generale pe 12 decembrie, un vot care are nevoie şi de susţinerea opoziţiei laburiste.

Această nouă ofertă sub formă de şantaj către deputaţi este formulată astfel: Boris Johnson doreşte „să fie rezonabil” şi să-şi acorde mai mult timp pentru a examina „superba” înţelegere cu Bruxellesul, cu condiţia să sprijine cererea sa pentru alegeri generale. De asemenea, Boris Johnson a reprodus pe contul său de Twitter o scrisoare către liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, în care pledează pentru organizarea alegerilor cu scopul de a rupe impasul, amintindu-i liderului laburist de mai multe ori că s-a exprimat că susţine alegerile legislative anticipate odată ce Uniunea Europeană a acordat o amânare.

Dacă Parlamentul „doreşte mai mult timp pentru a studia acordul Brexit pe care l-a încheiat cu Bruxelles-ul, îl pot avea, dar trebuie să aprobe alegerile generale pe 12 decembrie”, a spus el la o săptămână distanţă de la data planificată de ieşire din UE (31 octombrie). Cu această propunere, premierul britanic speră să le ofere conservatorilor majoritatea de care au nevoie pentru a realiza Brexit-ul pe care şi-l doresc.

Marţi, după ce a reuşit să câştige o majoritate confortabilă pentru acordul său cu Bruxelles-ul, cu un plus de 30 de voturi, Boris Johnson s-a oprit în dezbaterile de la Westminster privind legea integrării Brexitului în dreptul britanic, după ce deputaţii i-au refuzat o procedură de examinare rapidă a textului(două zile).

Premierul britanic a fost obligat să solicite amânarea cu trei luni a Brexit-ului. Liderii europeni trebuie să dea propriul răspuns în zilele următoare. Potrivit viitorului preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, probabilitatea ca Uniunea Europeană să accepte o amânare suplimentară a datei de părăsire a UE de către Regatului Unit „arată foarte bine”, titrează Le Monde.