Atât ISIS, cât și al-Qaeda par să fi reușit să e refacă după loviturile devastatoare primite în Siria, Irak și Europa occidentală. Reconstituirea nucleului de comandă și a elulelor teroriste aduce din nou în atenția serviciilor de informații din întreaga lume marele pericol pe care îl reprezintă "bombele murdare.
O „bombă murdară” este o armă neconvențională care combină explozivii tradiționali cu materialele radioactive, Ca urmare, are un efect dublu, provoacă o explozie și contaminează radioactiv zona. O astfel de "bombă murdară" nu se poate compara, evident, cu armele nucleare, care au un potențial exploziv mult mai mare și efecte devastatoare. Astfel de bombe sunt, însă, mult mai simplu de dezvoltat, ceea ce face ca organizațiile teroriste să caute de ani de zile să obțină material sau deșeuri nucleare și să le folosească pentru a semăna moartea și distrugerea.
Autoritățile americane, în alertă
Amenințarea unui astfel de atac stârnește multă teamă pe plan internațional. În Statele Unite, Comisia de Reglementare Nucleară a redactat studii complexe și a oferit informații populației cu privire la "bombele murdare".
Francezii sunt de partea generalilor în conflictul cu Macron. Risc mare de război civil
Și Departamentul Sănătății de Stat din New York a oferit cetățenilor un vademecum și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pe această temă pe site-ului său de Internet.
Ce dezastru poate produce
Gradul de contaminare provocat de o astfel de bombă depinde de o serie de factori, inclusiv dimensiunea explozivului, cantitatea și tipul de material radioactiv utilizat, mijloacele de dispersie și condițiile meteorologice. Prin urmare, este necesar să se afle în timp util ce tip de material radioactiv au utilizat teroriștii pentru ca oamenii să poată fi sfătuiți ce măsuri de protecție să-și ia. Evident, țările dezvoltate au instrumente de a limita numărul victimelor, țările în curs de dezvoltare nu pot face, însă, prea multe. La aceasta trebuie adăugat că decontaminarea zonei afectate poate necesita timp și costuri considerabile. Efectele imediate asupra sănătății, pe de altă parte, ar fi determinate de cantitatea de radiații absorbite de corp, de tipul lor și de distanța față de explozie.
Organizațiile teroriste produc bombe murdare?
Conform datelor Comisiei de Reglementare Nucleară a Statelor Unite, organizațiile teroriste sunt puternic interesate să achiziționeze materiale radioactive și nucleare pentru a fi utilizate în atacuri. Începând cu 11 septembrie 2001, arestările și urmărirea penală a teroriștilor au dezvăluit că teroriștii asociați cu al-Qaeda intenționau să achiziționeze materiale pentru fabricarea unor bombe murdare.
Khmerii verzi se pregătesc să ia puterea în Germania. Vom ajunge să o regretăm pe Mutti Merkel?
Jose Padilla, un american care a avut contacte strînse cu al-Qaeda, a fost arestat la Chicago în 2002, suspectându-se că planifică un atac cu p astfel de bombă. În 2004, autoritățile britanice au arestat un cetățean britanic și pe complicii săi sub acuzații similare. Dhiren Barot, membru al-Qaeda, era suspectat de planificarea unor atacuri teroriste în Statele Unite și Regatul Unit, care ar fi inclus utilizarea unei bombe murdare. Procurorii federali americani i-au acuzat că au conspirat pentru a utiliza arme de distrugere în masă pe interiorul Statelor Unite.
Deși nici Padilla și nici Barot nu reușiseră să obțină materialul necesar, aceste arestări arată că bombele murdare sunt în atenția teroriștilor.
ISIS vrea să fie prima organizație teroristă care folosește substanțe radioactive
Mai recent au apărut suspiciuni cu privire la fabricarea de bombe murdare ade către ISIS. Până în prezent, nu a existat niciodată un atac terorist care să utilizeze substanțe radioactive. dar activitățile ISIS din Belgia au confirmat că și islamiștii din Europa au acest plan.
Descoperire arheologică spectaculoasă. Misterul peșterii amprentelor umane
În 2014 când s-a vorbit despre furtul de către grupul terorist a 40 kg de uraniu din complexul universitar al orașului Mosul. Vestea a stârnit panica, dar temerile s-au mai risipit când s-a ajuns la concluzia că era vorba de combustibil pentru reactoare, nicidecum de uraniu îmbogățit care ar fi putut fi folosit pentru a produce o bombă nucleară. Și atunci s-a vorbit de bombe murdare, dar s-a amintit că acestea reprezintă un pericol mai mic.
Cât de mare e riscul
Realizarea unei bombe murdare necesită îndeplinirea a cel puțin trei condiții: sursa ar trebui să fie suficient de radioactivă pentru a crea daune radiologice directe; bomba să poată fi transportată cu ecranare adecvată, dar să poată fi manevrată cu ușurință, mai ales că teroriștii trebuie să se deplaseze cu viteză. În al treilea rând, bomba ar trebui sî aibă suficient material pentru a contamina zona din jurul exploziei. Prin urmare, nu este ușor să se pună în mișcare un astfel de mecanism. E dificil, dar nu imposibil. P organizație teroristă care posedă o sursă de material extrem de radioactiv, cum ar fi un generator de căldură stronțiu-90, ar avea capacitatea de a crea un accident comparabil cu dezastrul de la Cernobîl, scrie ziarul Italian Il Giornale.