Bomba serii în fotbal. Schimbare de acționariat la Rapid București. Ce se va întâmpla cu echipa de sub Podul Grant

Bomba serii în fotbal. Schimbare de acționariat la Rapid București. Ce se va întâmpla cu echipa de sub Podul Grant Sursa foto: arhiva EVZ

Investitorul ceh Martin Machoň își vinde pachetul de acțiuni pe care îl deține la clubul de fotbal Rapid București. El a luat această decizie după patru ani, din momentul în care a preluat pachetul de 49% din acțiunile clubului. Viitorul cumpărător este Victor Angelescu care va deveni, astfel, principalul acționar al clubului.

Antreprenorul ceh, proprietar al grupului de investiții APS, a preluat pachetul de 49% din acțiunile clubului de fotbal Rapid București în 2018. În acea perioadă, clubul de fotbal evolua într-o ligă inferioară. După doi ani, la finalul sezonului 2020 – 2021, Rapid București a promovat în Liga I de fotbal, unde evoluează și în prezent. Anunțul cu privire la vânzarea pachetului de acțiuni, de către Martin Machoň a fost făcut prin intermediul unui comunicat transmis presei.

„Antreprenorul și investitorul ceh, Martin Machoň, a deținut 49% din clubul de fotbal din 2018, când echipa concura încă într-o ligă inferioară. Rapid București s-a bucurat de succes în sezonul 2020/2021, la finalul căruia a fost promovat din nou în clasamentul de top al României. Pachetul de acțiuni al lui Machoň va fi cumpărat de Victor Angelescu, care va deveni proprietarul majoritar al clubului”, se arată în comunicatul transmis de antreprenorul ceh.

Sursa foto. APS

Rapid București a revenit în topul fotbalului românesc

Conform sursei citate, în cei patru ani în care antreprenorul ceh a colaborat la Rapid București, clubul a reușit să revină în fruntea fotbalului românesc. Martin Machoň nu a fost direct implicat în conducerea clubului. Drept urmare, după ce Rapid a promovat în prima ligă, investitorul a decis să-și vândă acțiunile.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Inițial, puțini au crezut în planul ambițios de a readuce clubul în clasament, dar experiența administrativă și pasiunea pentru fotbal a proprietarilor clubului au dat roade, iar fiecare an a dus echipa cu un pas mai aproape de îndeplinirea scopului vizat. Clubul a făcut un pas incredibil avansând din liga a treia în clasamentul de top în doar patru ani. Primul sezon înapoi în top demonstrează că această echipă cu istorie bogată nu a revenit fără ambiții, plănuind să lupte pentru participarea în competițiile europene în următorii ani”, se mai arată în comunicat.

sursa foto. APS

Termenii tranzacției nu au fost dezvăluiți

Ambele părți, Martin Machoň și Victor Angelescu, au căzut de acord să nu comenteze termenii tranzacției. Omul de afaceri ceh nu plănuiește, momentan, nicio investiție în industria sporturilor și vrea să se concentreze pe dezvoltarea APS România.

„Dezvoltarea Rapid București de-a lungul ultimilor patru ani a fost o mare provocare, însă a susținut totodată și creșterea brandului APS România. Le dorim Rapidului și lui Victor mult noroc în această nouă etapă din istoria clubului și așteptăm cu nerăbdare să vedem echipa la cel mai înalt nivel al competițiilor europene”, a declarat Martin Machoň, CEO APS Group.

Omul de afaceri Victor Angelescu a confirmat tranzacția, precizând că este singurul acționar, la acest moment, de la Rapid București.

„Oficial, s-a concretizat această tranzacţie, am achiziţionat partea celor de la APS, o companie ce a fost alături de noi încă din Liga 3, iar cu această ocazie vreau să le mulţumesc pentru aportul lor la performanţele Rapidului. Au fost nişte parteneri de nădejde, împreună am realizat lucruri frumoase şi am reuşit să ducem Rapidul acolo unde îi este locul, în prima ligă. Rapid a redevenit un brand puternic în fotbalul românesc, iar acesta este doar începutul”, a declarat Angelescu.

Rapid va avea doi acționari

În prezent, Victor Angelescu controlează 97% din acțiunile clubului de fotbal Rapid București. Este de așteptat ca în perioada următoare acesta să-și împartă acțiunile cu un alt om de afaceri, Dan Șucu. Aceștia ar urma să dețină câte 50% din clubul de fotbal, începând din vară.

Negocierile sunt în curs de derulare și sunt șanse destul de mari să se finalizeze. De altfel, Dan Şucu este deja implicat în Academia Rapid, în care investiţia sa finală va ajunge la circa 10 milioane de euro.

Dan Șucu va prelua acțiunile deținute de investitorul ceh, iar sumele pe care le va investi în aceste pachet de acțiuni vor ajunge în conturile clubului sub forma unei majorări de capital. Astfel este de așteptat ca Rapid București să devină mult mai solid din punct de vedere financiar. Cu atât mai mult cu cât anul viitor, în 2023, va împlini 100 de ani de existență.