Bomba plantată de PSD în hotărârea de prelungire a stării de urgență

Bomba plantată de PSD în hotărârea de prelungire a stării de urgență Victor Ponta și Marcel Ciolacu au stat la aceeași masă în Tulcea. Liderul Pro România a ținut să sublinieze că au băut apă. Sursa foto: arhiva EVZ

Conținutul hotărârii adoptate de Parlament pentru încuviințarea prelungirii stării de urgență, mai precis trei paragrafe propuse în completare de PSD și aliații săi, au fost de natură să-l irite pe președintele Klaus Iohannis și pe liberali.

Așa cum vom arăta mai jos, cel puțin una dintre acestea este de natură să pună enorm de multe probleme Guvernului Orban și PNL în viitoarele campanii de alegeri. De altfel, parlamentarii liberali au încercat să blocheze adăugirile la vot, însă fără succes. Imediat după adoptatea actului normativ, președintele Iohannis a lansat un atac politic la adresa PSD, în tradiționalul, de acum, discurs de la ora 14.00, așa cum nu a mai făcut-o de multă vreme.

Parlamentul, controlat de PSD și aliații săi, a încuviinţat, joi, prelungirea stării de urgenţă cu 30 de zile, condiționând-o, însă, de trei solicitări:

(1) Pe perioada stării de urgență, periodic, la fiecare 7 zile, sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19 și motivele care le-au determinat.

Ne puteți urmări și pe Google News

(2) În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet privind măsurile adoptate pe perioada stării de urgență pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19, măsurile care au restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale și măsurile cu caracter economic și social, temeiurile care au determinat luarea măsurilor și efectele produse, precum și conformitatea acestora cu exigențele dispozițiilor art. 53 și art. 93 din Constituția României, ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare.

(3) În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgență, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada stării de urgență și va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii și propuneri.

Parlamentarii liberalii s-au opus adoptării hotărârii în forma aceasta, însă în zadar pentru că nu au avut susținători. Cheltuirea banului public este un subiect sensibil, cu atât mai mut în această perioadă și nici un alt partid n-a dorit să-și bage pielea la saramură de dragul lor.