Bombă juridică: Brexitul nu poate fi oprit!

Bombă juridică: Brexitul nu poate fi oprit!

Orice întârziere a Brexitului dincolo de alegerile europarlamentare din 23-26 mai ar constitui o violare a legislației UE.

Aceasta este concluzia raportului unui grup de experți juridici redactat pentru Parlamentul german, scrie Die Welt.

Ieșirea Marii Britanii din UE după alegerile europarlamentare poate avea consecințe legale extrem de grave, arată raportul. Chiar și o prelungire „scurtă și limitată” a articolului 50 dincolo de data de 29 martie, promisă de Theresa May parlamentarilor britanici daă aceștia ar vota împotriva acordului său cu Bruxelles-ul, ar putea fi o mare problemă.

„Neorganizarea de către Marea Britanie de alegeri pentru Parlamentul European în cazul unui acord de extindere a termenului pentru negocieri prevăzut de articolul 50 ridică îngrijorări serioase privind dreptul cetățenilor de a vota și de a candida, ca și posibile... consecințe legale”, arată documentul citat de ziarul german.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă Marea Britanie nu participă la alegerile europarlamentare în timp ce încă mai este oficial membră a UE, atunci „cetățenilor britanici care locuiesc în Regatul Unit li s-ar refuza un întreg ansamblu de drepturi acordate de statutul lor de cetățeni ai UE”, scrie raportul. Aceasta ar constitui o „violare a drepturilor de vot activ și pasiv ale cetățenilor britanici”.

Cetățenii europeni care trăiesc în Marea Britanie ar fi și ei împiedicați „să-și exercite dreptul de a vota și de a se prezenta la alegerile pentru Parlamentul European în țara lor de rezidență”, mai arată experții germani, ceea ce ar face Marea Britanie pasibilă de punere sub acuzare de către Comisia Europeană.

Dacă este îndoielnic că Bruxelles-ul ar putea ataca în justiție Londra (dat fiind că întârzierea s-ar face cu acordul său), totuși, în condițiile în care Marea Britanie nu organizează alegeri europarlamentare, este foarte probabil ca cetățenii britanici să deschidă acțiuni în justiție „pentru a-și apăra dreptul de a vota și de a fi votat... conform legilor naționale în vigoare”.

Această situație ar putea necesita o decizie preliminară a Curții de Justiție din Luxemburg privind „legalitatea ne-participării Marii Britanii la alegerile europene”.

UE 27 va insista că nu va putea exista mai mult de o singură amânare a Brexitului, notează The Guardian, citând înalți diplomați europeni, care au reacționat la declarația Theresey May de săptămâna aceasta, și anume că va solicita o prelungire a articolului 50, dacă Parlamentul de la Londra respinge din nou acordul său la jumătatea lui martie, pentru a permite mai multe negocieri.

Alte surse din UE au avertizat că neparticiparea la alegerile europarlamentare echivalează cu împingerea Marii Britanii către un „no-deal Brexit” (ieșire din UE fără acord) la sfârșitul lui iunie, dacă Parlamentul de la Londra nu acordă un acord de Brexit după expirarea scurti perioade de prelungire.

O prelungire cu trei luni a articolului 50 până la sfârșitul lui iunie coroborată cu o absență de la alegerile europarlamentare din iunie ar face imposibilă menținerea Marii Britanii în UE imposibilă din punct de vedere legal, au afirmat sursele europene citate. Noul Parlament European își va începe activitatea abia pe 2 iulie.