Evenimentul Zilei > Actualitate > Bölöni, selecționerul care a lăsat naționala pentru banii portughezilor
Bölöni, selecționerul care a lăsat naționala pentru banii portughezilor

Bölöni, selecționerul care a lăsat naționala pentru banii portughezilor

Antrenorul se afl ă în pole-position pentru a-i lua locul lui Christoph Daum. Loți a mai antrenat prima reprezentativă, dar a plecat în plin proiect, la Sporting

Eșecul lamentabil suferit de echipa națională, în mandatul lui Christoph Daum, a dat startul unor mari convulsii la nivelul Federației Române de Fotbal.

Oficialii de la „Casa Fotbalului” au de gând să renunțe la selecționerul german, după încheierea preliminariilor Campionatului
Mondial, iar prelungirea contractului nu mai intră în discuție.

Sacrificat în toamnă 

Mai ales că, la anul, vor avea loc alegeri pentru șefia FRF, iar Răzvan Burleanu și-a „șifonat” serios imaginea și cu „experimentul”
antrenorului străin. Mare favorit pentru a-i lua locul lui Daum este Ladislau Bölöni, antrenor care, în ultimii 10 ani s-a aflat
mereu în cărți pentru revenirea la națională. 

Fostul jucător al Stelei a avut un scurt mandat pe banca României, în intervalul 2000-2001. Antrenorul l-a înlocuit pe Emeric Ienei, după Europeanul din 2000 și a avut o misiune infernală. Să reorganizeze o echipă rămasă fără Gică Hagi.

Bölöni a avut ca obiectiv calificarea la Campionatul Mondial din 2002, găzduit de Coreea de Sud și Japonia, într-o grupă cu Italia, Lituania, Georgia și Ungaria. Însă, antrenorul și-a întrerupt brusc mandatul, în vara anului 2001, după meciul câștigat pe teren propriu, contra maghiarilor (2-0).

Ademenit cu un salariu uriaș, de Sporting Lisabona, Loți a lăsat baltă naționala și s-a dus în Portugalia. Reprezentativa „tricoloră” a fost preluată de Gică Hagi și a ratat calificare, după barajul cu Clovenia (1-2 și 1-1). Bölöni a câștigat titlul cu Sporting și l-a lansat în fotbalul mare pe Cristiano Ronaldo.