Bojdeuca lui Ion Creangă, prima casă memorială literară din România

Bojdeuca lui Ion Creangă, prima casă memorială literară din România

Muzeul ”Ion Creangă”, Bojdeuca din Țicău, Iași este primul muzeu memorial literar din România. Acesta a fost inaugurat în aprilie 1918.

Cine nu a vizitat măcar o dată bojdeuca lui Creangă, din Iaşi, se poate spune că nu înţelege deplin „cum se fac poveştile”. Căsuța l-a găzduit pe Ion Creangă, începând din vara anului 1872, după ce fusese răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia. Povestitorul s-a mutat la bojdeucă. Stătea în camera din dreapta,  iar Ecaterina Vartic, cea care avea să-l îngrijească până la sfârșitul vieții, îi era vecină.

Ion Creanga, A.C. Cuza (stanga) si N.A. Bogdan (dreapta), o fotografie descoperita in arhivele Muzeului Literaturii Romane Iasi, anul trecut

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate „Poveștile” și „Amintirile din copilărie” au fost scrise în căsuța botezată de scriitor „bojdeucă”. În vara și toamna anului 1876, Mihai Eminescu a locuit aici drept chiriaș al lui Creangă. Farmecul acestei perioade va fi menționat de cei doi creatori în corespondență și de aici, aerul de poveste, de boemie a Iașului, străbătut de poet și povestitor, sau privit de pe veranda din spatele căsuței, în clipe de destăinuiri, ne spun cercetătorii de la Muzeul Literaturii din Iaşi.

 „Bojdeuca de căsuță” cum o numeşte însuşi Ion Creangă (1837-1889), construită înainte de anul 1850, în mahalaua Ţicău, „ce-i mai zic şi Valea Plângerei”, a devenit muzeu memorial (primul muzeu memorial literar din România) la 15 aprilie 1918. „În bojdeuca unde locuiesc eu, dorm afară şi pe vremea asta, în 18 spre 19 septembrie. De aveţi răbdare, că bunătate întotdeauna aţi avut, veţi întreba poate, unde-i bojdeuca mea? Vă voi răspunde respectuos: în mahalaua Ţicău, ce-i mai zic şi Valea plângerei, strada Ţicăul de sus, no. 4 (dacă se mai poate numi stradă o hudicioară dosnică, plină de noroiu păn’ la genunchi, când sunt ploi mari şi îndelungate, zise şi putrede, şi la secetă geme colbul pe dânsa). Iar bojdeuca de căsuţă în care locuiesc eu de vreo 18 ani e de vălătuci şi povârnită spre cădere pe zi ce merge, de n-ar fi rezămată în vreo 24 de furci de stejar şi acelea putrede. Iarna dorm într-o odăiţă toată hrentuită, iar vara într-un cerdăcel din dos, începând de pe la maiu şi sfârşind pe la octomvrie, când este vremea bună cum îi acum. Aşa m-am deprins. Răposatul Conta şi Lambrior ştiau căsuţa mea. Pompiliu, d-l. Nica şi mai ales bietul Eminescu, de asemenea”. (Scrisoare a lui Ion Creangă către Titu Maiorescu, din 19 septembrie 1887).

Bojdeuca, acum, e ca şi când îl aşteaptă pe Creangă. În bucătarie se află cuptorul cu hornul asemănător celui de la casa părintească din Humuleşti, măsuţa de lemn cu trei picioare, cuptorul, icoana – amintire de la mama sa, portretul Tincăi Vartic şi alte obiecte memoriale originale. În camera de lucru pot fi revăzute masa de lucru, cu pagini scrise de Creangă, lampa, tocul, călimara, nisiperniţa, scrinul amintind de cel al lui Eminescu, „biblioteca”, portretul original pictat de V. Muşneţanu, precum şi multe alte obiecte originale. Cerdacul din spatele Bojdeucii, de unde Creangă şi Eminescu priveau dealurile Ciric şi Şorogari, dar şi „pe cerul plin cu minunăţii”, aminteşte această tulburătoare prietenie. Aici petreceau cei doi ceasuri fără pereche, aici Eminescu povestea lui Creangă „atâtea lucruri frumoase…  frumoase…”.

Clădirea modernă, exterioară Bojdeucii, dedicată inițial expoziției foto - documentare referitoare la viața și opera lui Creangă, biblioteca, precum și amfiteatrul în aer liber au fost construite în perioada 1984-1989 și inaugurate la 11 iunie 1989, cu ocazia centenarului morții genialului povestitor. În prezent, acest spațiu generos găzduiește expoziții temporare cu tematici din sfera copilăriei, a cărților de învățătură, a poveștilor.

Cel mai vizitat muzeu din Iaşi, Bojdeuca „Ion Creangă”, inaugurat la 15 aprilie 1918, se înfăţişează vizitatorilor din ţară şi străinătate nu ca o arhivă, ori ca o colecţie de documente vechi, originale, ci ca o sinteză vie, ca o oglindă modernă a vieţiişi operei unui mare creator român şi a lumii româneşti  şi europene în care a trăit Ion Creangă.

Aici, la bojdecuă, tot timpul sunt organizate tot felul de evenimente. În fiecare an,  Muzeul „Ion Creangă” înregistrează  aproximativ 20.000 de vizitatori, la care se adaugă participanții la evenimentele organizate , dintre care unele au devenit de tradiție: Festivalul de Literatură pentru Copii „Ion Creangă”, Concursul Naţional „Ion Creangă” de creaţie literară – POVEŞTI, Colindători la Bojdeucă, Mărțișoare la Bojdeucă, Concursul „Desene pe asfalt” (în cadrul Zilelor Bojdeucii Ion Creangă). De asemenea, pe 1 martie 2015, a fost inaugurată și „Librăria de la Bojdeucă”, o mini librărie destinată cărții pentru copii.

Informaţiile şi fotografiile ne-au fost puse la dispoziţie de Muzeul Literaturii Române Iaşi.