Băsescu, boicot pe motiv de Kosovo

Băsescu, boicot pe motiv de Kosovo

Traian Băsescu nu merge la summit-ul unde participă şi omologul din Kosovo, stat nerecunoscut.

Preşedintele Traian Băsescu nu va participa la summit-ul şefilor de state din Europa Centrală şi de Est desfăşurat în Polonia. Motivul: la reuniunea de la Varşovia a fost invitat şi reprezentantul Kosovo, "o entitate nerecunoscută ca stat" după cum a caracterizat-o Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu.

"În perioada 27-28 mai, la Varşovia, va avea loc cea de-a 17-a Reuniune a şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est. Având în vedere că gazdele reuniunii din acest an au decis invitarea unei entităţi care nu este recunoscută ca stat de către ţara noastră, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu va participa la acest eveniment", precizează Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Serbia refuză participarea

Şi preşedintele Serbiei a anunţat că nu va participa la summit-ul de la Varşovia. O poziţie similară a avut şi preşedintele Slovaciei, dar acesta, între timp, s-a răzgândit.

În jur de zece şefi de stat vor fi prezenţi la Summit-ul ţărilor din Europa Centrală şi de Sud- Est. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, este aşteptat să participe în calitate de invitat special la dineul pe care şeful statului polonez îl va oferi în onoarea invitaţilor la summit. România, Slovacia, Grecia, Spania şi Cipru nu recunosc Kosovo, statul care şi-a proclamat unilateral independenţa în 2008.

Şeful statului slovac s-a răzgândit

Preşedintele slovac, Ivan Gasparovici, a decis însă că se va deplasa la Varşovia, chiar dacă la întâlnire va fi prezent şi omologul kosovar. Participarea preşedintelui Gasparovic a fost confirmată astăzi de purtătorul său de cuvânt, Marek Trubac, care a subliniat că polonezii, în calitate de gazde, au acceptat propunerea Slovaciei de a modifica protocolul privind participarea reprezentanţilor din Kosovo. Slovacia a solicitat astfel ca la reuniune să nu apară emblema de stat, steagul sau sintagma "Republica Kosovo" şi să nu se adopte nici o declaraţie comună pe care să apară semnătura preşedintelui de la Priştina.

Ministrul polonez de externe, Radek Sikorski, a afirmat că Polonia recunoaşte independenţa Kosovo şi de aceea nu există niciun motiv pentru a-l exclude de la întâlnire pe preşedintele de la Pristina, notează şi agenţia AP, preluată de Agerpres. Citiți și:

  • Serbia: Divizarea Kosovo, singura soluţie realistă pentru soluţionarea crizei
  • Serbia şi Kosovo, primele negocieri de la proclamarea independenţei provinciei
  • Kosovo: Victoria lui Thaci, contestată

Ne puteți urmări și pe Google News