Bogdan Aurescu: Contractele nu prevăd plata în ruble a livrărilor de gaze. Este imposibil să imaginezi un astfel de mecanism

Bogdan Aurescu: Contractele nu prevăd plata în ruble a livrărilor  de gaze. Este imposibil să imaginezi un astfel de mecanismSursă: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret care prevede că de vineri, 1 aprilie, cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc, în caz contrar urmând a fi reziliate contractele. În acest context, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a venit cu precizări.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a declarat că în niciun caz contractele nu prevăd plata în ruble a livrărilor de gaze din Rusia către Europa, deci este imposibil să faci o astfel de plată.

"Ministerul Afacerilor Externe este mai puţin implicat în chestiunile care ţin de securitate energetică, din perspectiva acestor contracte de livrare de gaz, însă, aşa cum au arătat toţi aliaţii care s-au pronunţat pe acest subiect, este clar că prevederile contractelor trebuie respectate. Contractele nu prevăd plata în ruble a acestor livrări de gaze, deci este imposibil să faci o astfel de plată, dacă trebuie să respecţi prevederile contractelor respective", a declarat Bogdan Aurescu la RFI.

Bogdan Aurescu: ”Este imposibil să imaginezi un mecanism de plată în ruble a acestor livrări de gaze”

Ministrul a precizat că subiectul a fost abordat şi la reuniunea miniştrilor de Externe din statele Formatului Bucureşti 9.

"Am discutat aceste aspecte şi la reuniunea pe care am avut-o ieri la Bratislava, reuniunea miniştrilor de Externe din statele formatului Bucureşti 9, statele aliate de pe flancul estic şi poziţia care a fost exprimată de către toţi colegii mei a fost în acest sens, este foarte complicat să imaginezi, dacă nu aproape imposibil să imaginezi un mecanism de plată în ruble a acestor livrări de gaze", a mai spus Aurescu.

Putin a semnat decretul: Vinde gaze doar pe ruble

Preşedintele Vladimir Putin a semnat joi decretul prin care impune statelor ''neprietenoase'' faţă de Rusia, în rândul cărora a inclus şi ţările UE, să plătească începând de vineri gazul rusesc în ruble, în caz contrar urmând să oprească furnizarea acestuia. Traderii analizează cum va afecta acest decret fluxul de gaze.

Rusia a dat asigurări că va continua fluxul de gaze spre Europa, dar lipsa detaliilor privind impactul deciziei asupra contractelor afectează preţul gazelor. De asemenea, piaţa este afectată de estimările privind o vreme mai rece. Temperaturi sub nivelul normal se vor înregistra de săptămâna viitoare în cea mai mare parte a Europei, se arată în raportul Maxar, traderii aşteptându-se la majorarea cererii pentru încălzirea clădirilor.

Vineri dimineaţa, cotaţiile la gaze cu livrare în luna următoare la Bursa de la Amsterdam au urcat cu 0,9%, până la 127,05 euro pentru un Megawatt-oră. În martie, preţurile au înregistrat cel mai semnificat avans lunar din noiembrie.