Boc: Strategia nu taie niciun leu din ceea ce primesc bugetarii sau pensionarii
- Antoaneta Etves
- 12 august 2011, 13:57
Pensionarii care au lucrat în condiţii deosebite de muncă, încadraţi astfel după 1 aprilie 2001, nu vor primi majorări, iar bugetarii rămân fără tichete şi prime.
UPDATE 13.00. Premierul Emil Boc a explicat că Strategia fiscal - bugetară 2012 - 2014 este în concordanță cu ce s-a stabilit cu Fondul Monetar Internațional și cu Uniunea Europeană. ”Strategia nu taie niciun leu din ceea ce primesc bugetarii sau pensionarii, iar drepturile concrete pe 2012 vor fi stabilite de legea bugetului și legea salarizării. În funcție de evoluțiile economice internaționale și de încasările la buget, vom vedea concret ce putem acorda”, a declarat premierul pentru EVZ. UPDATE 12.20. Strategia fiscal - bugetară pentru perioada 2012 - 2014 îndeamnă la decenţă şi este adaptată situaţiei, ca urmare a crizei ce se prefigurează şi care va fi mult mai dură decât criza financiară globală din toamna lui 2008, a declarat, vineri, pentru Agerpres, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat, Ovidiu Marian. Potrivit acestuia, România este mult mai pregătită acum pentru traversarea unei crize, iar reacţia Guvernului este una normală, care îndeamnă la decenţă şi la eliminarea exceselor bugetare. ”Strategia este adaptată situaţiei care a apărut acum urmare a crizei care va fi mult mai dură decât prima criză. Numai că noi suntem mai pregătiţi acum în ceea ce înseamnă primirea unei noi crize, traversarea unei noi crize. Reacţia Guvernului este una normală, este una care nu face altceva decât să îndemne la decenţă şi la eliminarea exceselor bugetare”, a spus Ovidiu Marian. De ce a luat Executivul această decizie Pe motiv că mărirea pensilor ar putea afecta plata acestora lună de lună şi pentru că autorităţile se tem de o nouă criză economică, Executivul a decis ca o parte din pensii să fie indexate numai cu inflaţia până în 2014 şi să nu acorde tichete de masă şi prime pentru bugetari. Mai mult, politica de blocare a angajărilor în sistemul public, prin ocuparea unui singur post din şapte vacantate, va fi menţinută atât anul viitor, dar şi în 2013, potrivi Strategiei fiscal-bugetare pe 2012- 2014, care a fost aprobată miercuri de Executiv.
"Se impune aplicarea şi în anii 2012 şi 2013 a măsurii de blocare a ocupării posturilor vacante, fapt ce va permite reducerea cheltuielilorde personal până la un nivel care să reprezinte 7,2% din produsul intern brut în anul 2012 şi 7,1 % în anul 2013. Din aplicarea acestei măsuri se estimează economii la cheltuielile de personal de aproximativ 1.722 milioane lei în anul 2012 şi de aproximativ 1.997 milioane lei în anul 2013", se precizează în document.
Ministerul Muncii: măsură pentru a putea plăti pensiile
Reprezentanţii Ministerului Muncii au explicat, printr-un comunicat de presă, că măsura de îngheţarea a pensilor a fost luată pentru ca statul să aibă bani să plătească, lună de lună, pensiile. "Guvernul a acordat, începând cu 1 ianuarie 2011, o majorare a punctajelor anuale realizate de persoane care au desfăşurat activitate în fostele grupe de muncă I şi II. Începând cu 1 aprilie 2001, aceste locuri de muncă au fost încadrate la activităţi în condiţii deosebite.
Persoanele care au lucrat în condiţii deosebite de muncă, încadrate în această situaţie după 1 aprilie 2001, urmau să beneficieze de o majorare a punctajului lunar începând cu data de 1 ianuarie 2012. Pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii, principala preocupare a ministerului este să plătească toate pensiile, lună de lună, în ciuda dificultăţilor economice pe plan internaţional", se precizează în comunicatul de presă. În ceea ce priveşte plata orelor suplimentare, compensarea se va face "exclusiv" prin ore libere.
Educaţia nu va primi 6% din PIB
Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2012-2014, care va fi trimisă în procedură de urgenţă în Parlament, prevede şi amânarea cu doi ani a aplicării unor prevederi din noua Lege a educaţiei naţionale. Astfel, guvernul va amâna, până în 2014, prevederea care stipula că, de la anul, trebuie asigurată o finanţare pentru sistemul educaţional de minimum 6% din PIB.
Udrea: dacă veniturile vor permite, salariile vor creşte
Potrivit ministrului Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, măsurile luate de guvern sunt precaute, iar dacă vor fi bani, bugetarii vor recupera ce s-a pierdut în 2010.
"Suntem doar precauţi. Aşa cum s-a spus în ultimul timp, toate semnalele primite din statisticile oficiale pentru primul trimestru şi pentru primul semestru arată că România a reuşit să se stabilizeze economic. Însă, în contextul evoluţiei crizei economice la nivel internaţional, România este precaută", a declarat ministrul.
Pe de altă parte, senatorului PSD şi fostul ministrul al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, este de părere că efectele acestei subfinanţări prelungite vor putea fi cu greu depăşite şi după o perioadă lungă de timp: "Nici nu vreau să mă gândesc câţi profesori vor pleca şi cât se va degrada întreaga infrastructură".
Se va modifica şi sistemul de de impozitare a proprietăţii
Guvernul va modifica şi sistemul de impozitare a clădirilor, terenurilor şi mijloacelor de transport şi va impune un nou mecanism de calcul, care să permită majorarea veniturilor colectate din această sursă cu peste un miliard de lei în următorii trei ani.
Potrivit specialiştilor Executivului, se va identifica un sistem "echilibrat, echitabil şi funcţional". În urma acestei măsuri, specialiştii Ministerului Finanţelor anticipează majorarea veniturilor atrase din această sursă, de la 4 de miliarde de lei în 2011 la 4,3 miliarde lei în 2012, la 4,5 miliarde de lei în 2013 şi la 5,1 miliarde de lei în 2014.
Şi achiziţiile ministerelor vor fi sistate. Nu se vor mai putea cumpăra autoturisme, mobilier sau alte produse de care instituţiile publice se pot lipsi în următorii doi ani.
Mai mulţi bani pentru asistenţa socială
În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu brut, acesta este estimat să ajungă anul viitor la 2.125 de lei, în creştere de la 2.026 de lei anul acesta. Cei drept, creşterea reală este de doar 1,1%, în timp ce anul acesta aceasta este de -0,4%.
Pe de altă parte, în 2013, acesta va ajunge la 2.232 de lei, iar în 2014, va ajunge la 2.338 de lei. Autorităţile estimează cheltuieli mai mari şi cu asistenţa socială. Dacă în acest an sunt programate cheltuieli cu asistenţa socială în valoare de 68,48 de miliarde de lei, anul viitor acestea vor creşte până la 71,2 miliarde de lei.
În 2013, pentru asistenţa socială vor fi alocaţi şi mai mulţi bani, 75,5 miliarde de lei, urmând ca, în 2014 aceste cheltuileli să urce până la 79,29 de miliarde de lei.
PROGNOZĂ
Rata şomajului va scădea până la 4,3 la %
Rata şomajului înregistrat se va cifra la sfârşitul anului 2011 la 4,9% şi va scădea la 4,5% în 2012 şi la 4,3% în 2013, conform scenariului de prognoză din strategia fiscalbugetară 2012-2014, aprobată miercuri de guvern.
În varianta precedentă a strategiei (2011- 2013), estimările pentru rata şomajului se situau la 8% în 2011, 7,6% în 2012 şi 7,1% în 2013.
"Anul 2011 prezintă, în continuare, incertitudini şi riscuri majore, având în vedere tensiunile financiare acumulate în unele state," se mai precizează în strategie. "Pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii, principala preocupare a ministerului este să plătească toate pensiile, lună de lună, în ciuda dificultăţilor economice pe plan internaţional.“ BIROUL DE PRESĂ, Ministerul Muncii CITIȚI ȘI:
- Traian Băsescu: În strategia fiscală nu scrie că îngheață pensiile. Bugetarii sunt prea mulți
- Liderii coaliţiei s-au contrazis în declaraţii. Salariile bugetarilor vor fi majorate abia în 2012
- Jeffrey Franks, FMI: Ar fi neînțelept pentru guvern și pentru mine să facem promisiuni de creștere a salariilor
- Traian Băsescu după FMI: "Analizăm scăderea numărului de impozite"
- FMI scade prognoza de creștere economică pentru România, în 2012