Democrat-liberalii au renunţat ieri la triplarea numărului de delegaţi la Congres, optând pentru o formulă restrânsă de 1.400 de delegaţi.
Calculele taberelor din PDL se refac. Dacă în urmă cu o săptămână bătuseră palma pentru triplarea numărului de delegaţi la Congresul din mai, după ieşirea din weekend a preşedintelui Traian Băsescu, susţinătorii lui Emil Boc s-au repoziţionat şi au mers pe varianta iniţială în care şeful partidului să fie ales de aproape 1.400 de delegaţi. Totul în condiţiile în care deja se făcuseră demersuri pentru închirierea Sălii Palatului în care ar fi încăput peste 4.000 de delegaţi. Decizia a fost luată ieri de Biroul Permanent Naţional (BPN) al PDL cu 14 voturi "pentru" şi 11 "împotrivă", acestea din urmă venind din partea susţinătorilor lui Vasile Blaga.
"Reprezentativitatea" invocată săptămâna trecută în favoarea unei mobilizări mai mari a PDL a fost bătută de argumentele că timpul până la Congres este prea scurt pentru o schimbare de plan, iar costurile deplasării la Bucureşti a câtorva mii de PDL-işti sunt prea mari.
"Au fost mai multe argumente care s-au spus, de la imposibilitatea de a convoca CNC-ul cu trei săptămâni înainte, la cheltuieli în plus. S-a mai spus că nu mai poţi schimba regulile jocului după ce s-au depus deja moţiunile", a explicat Elena Udrea schimbarea de plan.
"A rămas stabilit numărul de 1.400 de delegaţi pentru că majoritatea filialelor şi-a stabilit deja delegaţii", a completat-o vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur. Chiar această stabilire deja a delegaţilor, susţin surse din partid, îl plasează în acest moment în pole position pe Emil Boc, care îi are de partea sa pe majoritatea şefilor de organizaţii, cei ce au un cuvânt greu de spus în selecţia participanţilor.
Vasile Blaga: Dacă în 2001-2004 PDL era condus de un caporal...
Înainte ca tabăra sa să piardă la vot în faţa oamenilor lui Boc, Vasile Blaga a răspuns atacurilor din weekend ale lui Traian Băsescu.
"Eu am spus în permanenţă şi o să spun în continuare că partidul trebuie condus ca în perioada 2001-2004. Dacă atunci a fost condus de un caporal, atunci aşa o să-l conduc şi eu", a spus secretarul general al PDL.
El a precizat, totodată, că nu a invocat niciodată sprijinul pe care Băsescu i l-ar fi acordat. Întrebat dacă şeful statului i-a cerut să precizeze public că nu îl susţine, Blaga a evitat un răspuns tranşant, spunând doar că el nu face publice discuţiile nici măcar pe cele din interiorul partidului.
"Filialele şi-au stabilit deja delegaţii." GHEORGHE FLUTUR, vicepreşedinte PDL