În estul Europei, în special în ţările fostei Iugoslavii, este la modă să ridici statui în cinstea unor eroi de la Hollywood, comentează cu ironie presa internaţională, pornind de la cel mai recent monument de acest gen, statuia lui Bob Marley, dezvelită recent în Banatski Sokoloc, un sat aflat la numai câţiva kilometri de graniţa cu România.
Într-un alt sat din Serbia se lucrează la un monument în cinstea celui mai cunoscut personaj interpretat de Sylvester Stallone, boxerul Rocky Balboa, asta după ce a fost abandonat un proiect de statuie al Samanthei Fox, în Bosnia vecină există o statuie a lui Bruce Lee, iar în România, la Timişoara, o statuie a lui Johnny Weissmüller. Statuia lui Bob Marley, probabil singurul monument închinat artistului jamaican, este, la rândul ei, ironizată de presa europeană, care o consideră parte din adevărata manie de a ridica statui în Peninsula Balcanică. Mesaj de intoleranţă
Ironia cu care este privit gestul sârbilor de a-i dedica marelui muzician un monument în Banatul de Sud a fost stârnită, estimează critica, de motivaţia iniţiatorului acestui proiect. „Bob Marley este un simbol pentru toleranţă şi lupta pentru o lume mai dreaptă, un cadou perfect pentru locul meu natal“, declara Mirko Miljus, organizatorul festivalului „Rock Village“, care are loc anual pe arealul aflat vizavi de şcoala generală în faţa căreia este instalată de câteva zile statuia. Miljus a sublinat că în Banatski Sokolac trăiesc 17 grupări etnice.
Dar Miljus nu ştie, probabil, că muzica lui Marley are, pe de-o parte, un mesaj de pace şi bună înţelegere, iar pe de altă parte vehiculează ideile mişcării religioase „Rastafari“, renumită tocmai pentru intoleranţă. Religia la care s-a convertit şi Marley în 1967 predica, pe lângă „dreptate pentru africanii în sclavie“, şi susţinerea unor structuri patriarhale în care femeia este discriminată.
Dacă sârbii s-au „înşelat“ puţin, aşa cum sugerează presa elveţiană, la fel par a se fi „înşelat“ mai mulţi în întreaga lume: în afara Europei, până în prezent, se găsesc nenumărate muzee, monumente, statui sau case memoriale ale artistului. În Kingston, capitala Jamaicăi, se află cel mai mare muzeu dedicat artistului, iar la Nine Miles, localitatea în care s-a născut Marley, se află mausoleul în care acesta este înmormântat. În Shashemene, Etiopia, este deschis un memorial Bob Marley. Eroi în Balcani
„Satul Banatski Sokolac din Banatul de Sud şi-a înmulţit populaţia de 366 de locuitori, potrivit recensământului din 2002, cu încă un unul, Bob Marlic“, notează cu ironie publicaţia elveţiană „Blick“. Rebotezându-l pe Marley, publicaţ ia face aluzie la situaţia din fostele ţări ale federaţiei iugoslave, ale căror conflicte motivate etnic şi religios încetează cu greu. „Se pare că Balcanii, zguduiţi de conflicte şi ambiţiile naţionaliste ale unor grupări, de lipsa de toleranţă, reprezintă o zonă din Europa care nu îşi alege întocmai «corect» idolii în piatră. Prezenţa lui Marley în Balcani se înscrie într-o modă care a cuprins peninsula“, semnalează presa elveţiană. „În satul Zitiste (tot în Voivodina) este înălţată statuia personajului «Rocky», interpretat de Sylvester Stallone, în Mostar (Bosnia-Herzegovina) îl avem pe Bruce Lee, iar în Timişoara pe Johnny Weissmüller“. „Violenţa pentru dreptate“ pare a fi un simbol al păcii către care se îndreaptă aceste state, comentează presa elveţiană.