Boală mortală, aproape de România. Simptome și măsuri de prevenire

Boală mortală, aproape de România. Simptome și măsuri de prevenire Sursă foto: Pixabay

O boală gravă, care provoacă moartea, se răspândește rapid în Europa, chiar în apropierea României, avertizează Organizația Mondială a Sănătății(OMS). Psitacoza sau „febra papagalică”, așa  cum este cunoscută în limbajul popular, este o infecție bacteriană ce manifestă în majoritatea cazurilor prin simptome ușoare, precum dureri de cap, dureri musculare, tuse uscată, febră și frisoane, apărând după o perioadă de incubație de 5-14 zile. Cercetările medicale, au arătat,  însă, că această boală se transmite de la om la om și în unele cazuri poate provoca decesul.

Boala mortală, aproape de România. Cum se transmite și cum poate fi prevenită

papagal

Sursă foto: Pixabay

Conform OMS, boala numită „febra papagalică” se transmite prin mușcătura unei păsări bolnave sau prin contactul cu ciocul acesteia. Specialiștii în sănătate sunt îngrijorați, deoarece s-au raportat cazuri  cazuri în care persoana infectată nu a călătorit sau nu a intrat în contact cu păsări sălbatice, menționează index.hu. 

De la începutul anului, au fost confirmate 18 cazuri confirmate aa, iar în Germania au fost diagnosticate 19 cazuri de febră papagayla, dintre care 16 au fost spitalizate, menționează sursa citată.

Virusul a ajuns și în Ungaria, cu trei pacienți confirmați infectați de la începutul anului  2024. Czuri de febră papagalică s-au mai înregistrat și în perioada 2018-2022, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Ne puteți urmări și pe Google News

Majoritatea acestor pacienți au intrat în contact cu păsări sălbatice sau domestice de companie.  Medicii fac apel la deținătorii de păsări să evite supraaglomerarea în cuști, să le păstreze curate și să sporească practicile de igienă, inclusiv spălarea frecventă și temeinică a mâinilor.

Boala nu se transmite prin consumul de  animale infectate

Virus China

Sursă foto: Dreamstime.com

De asemenea, se recomandă prudență la vizitarea târgurilor de animale sau chiar a grădinilor zoologice.

În Olanda s-a înregistrat, recent, un deces de febră papagalică, menționează sursa citată. Oamenii iau de obicei febra papagalilor inspirând praful din secrețiile unei păsări infectate, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.  Boala nu se răspândește prin consumul de animale infectate.