OMS propune înființarea unei „Poliții Globale”. Cine ar intra în vizorul organizației

OMS propune înființarea unei „Poliții Globale”. Cine ar intra în vizorul organizației OMS / Sursa: Arhiva EVZ

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut publică intenția sa de a stabili o „Poliție Globală” cu responsabilitatea de a sancționa cetățenii care distribuie online informații învechite sau nefondate.

În timpul unei sesiuni denumite „Boala X”, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat necesitatea adoptării de către liderii mondiali a „Acordului privind pandemia” al OMS, care este obligatoriu din punct de vedere juridic.

Aceasta ar urma să se realizeze în scopul de a fi „mai bine pregătiți” și pentru a câștiga o „înțelegere aprofundată” cu privire la boala X.

OMS vrea o Poliție Globală pentru combaterea informațiilor false

„Este vorba despre un inamic comun”, a declarat Tedros, adăugând că „fără un răspuns comun, ne vom confrunta cu aceeași problemă ca și COVID”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Directorul OMS a detaliat că luna mai a acestui an reprezintă termenul limită pentru elaborarea legislației, iar statele membre se angajează în negocieri bilaterale pentru a implementa această legislație.

„Acesta este un interes comun la nivel mondial, iar interesele naționale foarte înguste nu ar trebui să stea în cale”, a continuat el.

A adăugat că „desigur, interesele naționale sunt firești, dar ar putea fi dificile și ar putea afecta negocierile”.

Șeful OMS a afirmat, de asemenea, că COVID-19 a reprezentat „primul caz de Boală X și există posibilitatea ca un scenariu similar să se repete în viitor”, potrivit thepeoplesvoice.tv.

Organizația avertizează cu privire la utilizarea inteligenței artificiale în sănătate

Potențialul inteligenței artificiale de a transforma îngrijirea în domeniul sănătății, inclusiv în facilitarea dezvoltării de medicamente sau accelerarea detecției unor boli, este recunoscut, însă OMS subliniază necesitatea unei atenții sporite asupra riscurilor implicate.

Recent, Otganizația a lansat un document referitor la etica și guvernanța modelelor multimodale de mari dimensiuni (LMM). O formă de tehnologie de inteligență artificială în rapidă creștere, cu aplicații extinse în domeniul sănătății și asistenței medicale.

Ghidul oferă peste 40 de recomandări pentru guverne, companii de tehnologie și furnizori de servicii medicale, cu scopul de a asigura o utilizare adecvată a acestor modele inteligente, promovând și protejând sănătatea populației.

Șeful OMS.

Șeful OMS. sursa: Arhiva EVZ

OMS delimitează domenii de aplicare pentru inteligența artificială

Documentul subliniază că modelele inteligente LMM pot utiliza diverse tipuri de date, inclusiv text, imagini și videoclipuri.

Acesta avertizează cu privire la posibilitatea ca rezultatele generate să nu se limiteze doar la tipul de date introduse în algoritm, evidențiind atât riscurile, cât și beneficiile utilizării acestei forme de inteligență artificială.

„Se prevede ca modelele inteligente să fie utilizate şi aplicate pe scară largă în domeniul îngrijirii sănătăţii, cercetarea ştiinţifică, sănătatea publică şi dezvoltare de medicamente”, indică OMS.

Organizația identifică sectoare în care această tehnologie ar putea fi aplicată, precum screening-ul pentru a răspunde solicitărilor scrise de la pacienți, cercetarea științifică și dezvoltarea de medicamente, educația medicală și asistența medicală, îndeplinirea sarcinilor administrative, și utilizarea directă de către pacienți, inclusiv pentru autoexaminarea simptomelor.