Boala cu care se confruntă majoritatea oamenilor înainte de sărbători! Cum poți scăpa de ”demonii invizibili”

Boala cu care se confruntă majoritatea oamenilor înainte de sărbători! Cum poți scăpa de ”demonii invizibili”

Depresia este boala cu care majoritatea oamenilor se confruntă înainte de sărbători! Aceștia se uită la filme de dragoste de Crăciun și încep să își facă scenarii nerealiste. Află cum poți scăpa de tristețe!

Lucrurile nefinalizate la sfârșit de an și tendința de a realiza comparații cu alte persoane ajung să îți dea stări anxioase. Milioane de oameni se confruntă cu o boală dificilă înainte de sărbători.

Peste 70% dintre persoane se simt triste sau singure în preajma sărbătorilor de iarnă, potrivit unui studiu realizat de Alianța Națională pentru Boli Mintale din SUA. Temperaturile mici, dar și lipsa soarelui te fac să te simți neputincios.

Depresia, cea mai întâlnită boală înainte de sărbători

„De asemenea, un factor esențial care contribuie la accentuarea depresiei de sărbători îl reprezintă așteptările nerealiste, manifestate atât prin utilizarea imaginii ideale din filme, ca reper pentru sărbătorile din viața reală, precum și prin tendința de a realiza comparații cu anii anteriori sau cu persoanele care par a avea o viață mult mai bună sau chiar perfectă. Totodată, izolarea și singurătatea amplifică disconfortul emoțional, iar persoanele care sunt departe de oamenii dragi, cele care nu au astfel de oameni în viața lor sau cele care au relații defectuoase cu cei din jur, se pot simți triste și singure,” afirmă dr. Natalia Constantinescu, psihoterapeut și psiholog clinician în cadrul Clinicii Bellanima.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unele persoane sunt predispuse genetic la depresie, dar aceasta poate apărea și din cauza societății sau a afecțiunilor medicale.

„Pentru a preveni sau a ameliora depresia de sărbători, este necesar să avem așteptări realiste și să ne amintim că sărbătorile ideale există doar în filme, cărți, fotografii și reclame. De asemenea, este recomandat să ne planificăm activitățile, astfel încât să evităm supraaglomerarea și oboseala. În cazul în care suntem departe de oamenii dragi, putem menține legătura cu aceștia prin intermediul tehnologiei, iar dacă nu avem astfel de oameni în viața noastră, ne putem implica în comunitate, participând la diverse evenimente (concerte în aer liber, târguri de sărbători) sau făcând voluntariat și oferind sprijin.

Acțiunile caritabile îmbunătățesc starea emoțională atât a celor care oferă, cât și a celor care primesc, așa încât putem oferi cadouri, haine sau alimente persoanelor fără posibilități. Nu în ultimul rând, este necesar să ne manifestăm grija față de noi înșine și să ne oferim experiențe plăcute: o carte bună, un film amuzant, o muzică relaxantă, o baie cu spumă, o ciocolată caldă și arome de scorțișoară și portocale,” adaugă dr. Natalia Constantinescu, potrivit România Tv.