Cum facem față incertitudinilor și anxietății în perioade extrem de stresante

Cum facem față incertitudinilor și anxietății în perioade extrem de stresante

Pandemia actuală este extrem de stresantă pentru mulți oameni și prin urmare, cauzează stări de anxietate și depresie.

Unii se confruntă cu o anxietate problematică care se agravează din cauza incertitudinilor. Pe zi ce trece, anxietatea devine mai intensă, asta se datorează gândurilor negative, emoțiilor și simptomelor fizice nedorite care apar în viața de zi cu zi, pe fondul grijilor și problemelor actuale.

Incertitudinea (sau frica de necunoscut) a devenit ceva obișnuit în ziua de azi, când din cauza pandemiei oamenii sunt stresați, îngrijorați, anxioși, tensionați, obosiți psihic și triști. Specialiștii recomandă oamenilor să încerce să se relaxeze, să se detașeze de griji, pentru a reduce anxietatea și alte stări psihice negative. Asta recomandă și Paul Olteanu, care este fondator MindArchitect.ro, într-un interviu transmis live pe Facebook despre cum putem să ne antrenăm creierul pentru incertitudine. Intoleranța la incertitudine a devenit o problemă în ziua de azi, ea crește senzația de disconfort la oameni și este corelată cu tulburări precum anxietatea și depresia.

Specialiștii spun că oamenii pot avea mai multă anxietate dacă nu reușesc să tolereze incertitudinea. Cu cât lasă frica de necunoscut să le afecteze viața, cu atât și stările de anxietate se agravează. Având în vedere situația actuală din țară, creată de pandemia de coronavirus, este de înțeles și starea psihică a oamenilor, faptul că ei experimentează stări de depresie și anxietate accentuate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trăim vremuri dificile, cu dificultăți economice, incertitudini, temeri pentru sănătatea noastră și a celor din familie. Totuși, în pofida stresului creat de pandemie, trebuie să facem eforturi să ne menținem starea de sănătate.

Iată câteva metode prin care ne putem reduce simptomele de anxietate:

O soluție pentru eliminarea anxietății este meditația mindfulness, prin care se poate combate frica de necunoscut și se pot calma gândurile. Meditația presupune să stai liniștit și să-ți concentrezi atenția asupra momentului prezent. Există și alte practici de conștientizare care ajută la revenirea în prezent, eliminarea gândurilor negative despre trecut sau despre situații care poate nici nu se vor întâmpla.

Când suntem anxioși este dificil să gândim clar și avem tendința de a avea reacții impulsive.

Pentru a ne calma ne putem concentra pe respirație, astfel anxietatea poate fi controlată.

Exercițiile de respirație se fac pentru redobândirea stării de calm și eliminarea stresului. Un exercițiu simplu este să iei aer, apoi să-ți menții respirația cât numeri până la 10 și apoi să elimini aerul încet.

Autosugestia (ex. afirmații sau gânduri pozitive) și creșterea încrederii în sine ameliorează anxietatea și nervozitatea. Oamenii care au o stimă de sine scăzută și o lipsă de încredere în forțele proprii, pot cădea pradă mai ușor anxietății. Cei care știu cum să-și construiască încrederea în ei, sunt capabili să facă față încercărilor vieții și să-și reducă anxietatea.

Cei care au stări intense de anxietate pot apela și la ajutor psihoterapeutic. Specialiștii în psihoterapie spun că prin această experiență unică de tratament pot schimba literalmente viața unei persoane care suferă de anxietate, fobie, tulburări de personalitate, depresie, tulburări de dispoziție, anorexie, bulimie și altele.

Reducerea stresului social și a stresului financiar îmbunătățește starea interioară și asta ne scapă de anxietatea ce ne-a tulburat.

Eliminarea dezordinii și a stresului poate reduce stările emoționale asociate cu frica și anxietatea. Dezordinea în general poate crea stres și agitație.

Plimbarea în natură este importantă mai ales pentru calmarea sistemului nervos.

Respectarea unui program de somn menține sănătatea fizică și psihică.

Planificarea unei vacanțe de 2-3 zile în weekend este o soluție pentru a scăpa de anxietate.

Desigur în acest caz trebuie să fie o vacanță plăcută, în care să nu te plictisești și să nu te enervezi. Uneori viața este imprevizibilă și în loc să ai parte de o vacanță liniștită, este posibil să experimentezi exact opusul unei stări de liniște și calm. În vacanță oamenii trebuie să uite de griji, de activitățile obișnuite, să se distreze și să se bucure de natură.

Conform studiilor realizate de cercetători, frica irațională și anxietatea pot fi ameliorate și cu ulei de canabis care conține cannabidiol (CBD) ce ajută în activarea receptorului 5-HT1A și deci în reducerea stărilor de depresie și anxietate.