Boala care va lovi în următorii ani. Nu am scăpat. Scenariu apocaliptic: Vin valuri mari
- Ionel Sclavone
- 5 februarie 2022, 10:12
Epidemiologii din Marea Britanie nu sunt optimiști în legătură cu finalul pandemiei de coronavirus. Ei sunt de părere că țara ar putea fi lovită de alte valuri puternice de COVID, în următorii ani.
Epidemiologii britanici estimează că viitorii ani vor fi foarte nesiguri în ce privește pandemia de coronavirus și nu exclud ca boala să revină. Estimările lor vin în contextul anunțului făcut de premierul Boris Johnson cu privire la ridicarea restricțiilor. Acesta a declarat că deși pandemia nu s-a încheiat britanicii trebuie să învețe să trăiască alături de coronavirus. Drept urmare, a adăugat Boris Johnson, autoritățile de la Londra vor renunța la restricții.
Pe de altă parte, subgrupul guvernamental SPI-M-O, care se ocupă cu modelarea epidemiologică a atras atenția că ar putea urma alte tulpini ale virusului. Oamenii de știință au arătat că evoluția noilor tulpini ale coronavirusului reprezintă cel mai mare factor necunoscut pe termen mediu și lung, alături de scăderea imunității populației.
„Mari valuri viitoare de infecții care necesită o gestionare activă pentru a preveni presiunea asupra sectorului sănătății și al asistenței medicale reprezintă, cel puțin, o posibilitate realistă sau probabilă”, au transmis reprezentanții SPI-M-O, conform Reuters.
Președintele grupului SPI-M-O a declarat, pentru Reuters, că ar putea exista momente în care guvernul să fie nevoit să dea înapoi și să introducă restricții împotriva COVID. Aceasta în funcție de evoluția infecțiilor și în condițiile în care situația COVID ar trebui să se îmbunătățească în fiecare an.
„Următorii ani vor fi foarte nesiguri, iar viitoarele focare și valuri vor fi probabil zgomotoase pe măsură ce lucrurile se vor așeza”, se arată în declarația SPI-M-O.
COVID a produs mari probleme în Marea Britanie
În timpul pandemiei, Marea Britanie a raportat 157.730 de decese cauzate de COVID-19. Statisticile plasează Regatul Unit pe locul al șaptelea în clasamentul statelor cu cel mai mare număr de decese la nivel mondial.
La rândul său, premierul Boris Johnson s-a confruntat cu numeroase critici pentru modul în care a gestionat pandemia. În această perioadă Marea Britanie a fost blocată de trei lockdown-uri.
În acest context, varianta Omicron a generat o creștere a numărului de infecții la noi cote, la sfârșitul anului trecut. Creșterea numărului de cazuri l-au determinat pe premierul britanic să introducă o altă serie de restricții, chiar dacă numărul de decese nu a crescut în ritmul din trecut.
Acum el a redeschis complet economia, mizând pe programul național de vaccinare și pe disponibilitatea antiviralelor. De asemenea, decizia a fost justificată și prin nivelul mai redus de gravitatea a variantei Omicron.