Boala care le-a fost fatală multor români. Situația este alarmantă la nivel național

Boala care le-a fost fatală multor români. Situația este alarmantă la nivel național Spital. Sursa foto Pixabay

România. Prevalența BPOC (Boală Pulmonară Obstructivă Cronică) în România este de 8,30%, a anunțat sâmbătă președintele Societății Române de Pneumologie, Roxana Nemeș.50% dintre români nici nu știu că au această boală.

Cauzele bolii BPOC

Fumatul, poluarea, un statut socio-economic scăzut și infecțiile din copilărie sunt principalele cauze ale acestei boli grave. O exacerbare moderată a BPOC poate crește riscul de deces cu 17%, iar riscul de infarct miocardic se poate dubla în primele cinci zile.

BPOC reprezintă a doua cauză frecventă de spitalizare în regim de urgență în anumite țări, iar 40% dintre pacienți mor în primele 90 de zile de la exacerbare. Președintele Societății Române de Pneumologie a spus că o singură exacerbare moderată a BPOC a crescut riscul de deces cu 17% și că 40 – 78% dintre exacerbări nu sunt raportate.

Mulți pacienți mor

Medicul pneumolog a mai spus că una din cinci persoane poate muri în anul următor spitalizării din cauza unei exacerbări severe. Roxana Nemeș a declarat că doar 50% dintre pacienți supraviețuiesc la 3,6 ani de la prima exacerbare severă. Ea a mai zis că 5% dintre pacienții internați din cauza unei exacerbări BPOC decedează în timpul spitalizării.

Ne puteți urmări și pe Google News
spital

Spital. Sursa foto Pixabay

„Riscul de deces a crescut cu 80% cu două exacerbări moderate în decurs de 1 an. (…) 5% din pacienţii spitalizaţi din cauza unei exacerbări BPOC decedează pe parcursul spitalizării. Riscul de deces este maxim în prima săptămână şi rămâne ridicat în primele 3 luni de la spitalizare. Mai mult de jumătate dintre pacienţii spitalizaţi din cauza unei exacerbări decedează în primii 5 ani după spitalizare”, a explicat medicul.

Plămâni

Plămâni. Sursa foto Pixabay

Pacienții cu BCOP stau mai mult în spital

Medicul a mai spus că pacienţii cu BPOC sunt nevoiți să stea mai mult în spital. 82% primesc îngrijiri cel puţin 5 zile, faţă de 61%, în cazul restului pacienţilor. 39% dintre pacienţii cu BPOC au durate de spitalizare între 5 şi 8 zile. 43% primesc îngrijiri timp de peste 8 zile. 3% din pacienţii cu BPOC internaţi în spitalizare continuă acuţi au primit îngrijiri la terapie intensivă.

BPOC este o afecțiune complexă a sistemului respirator, caracterizată prin simptome cronice precum dificultăți de respirație, tuse și producție de spută, și este extrem de periculoasă, mai ales dacă nu este tratată la timp, potrivit Capital.

Revista presei