Boala care face ravagii în România! Ne pune la pământ. Mulți oameni nici nu știu că o au
- Simona Suciu
- 9 aprilie 2022, 08:23
Steanoza hepatică, numită în termeni populari ficat gras, face ravagii printre români. Oamenii nu merg din timp la medic pentru că boala nu dă simptome îngrijorătoare. Există însă o investigație simplă, neinvazivă, care vă poate arăta cât de sănătos este ficatul.
Mâncărurile bogate în grăsimi, unele medicamente, dar și sedentarismul sunt principalele cauze de afectare ale ficatului. Ultimele statistici din România sunt îngrijorătoare. Ele arată că aproxmativ 30% dintre românii trecuți de 40 de ani și care nu au probleme cu consumul de alcool, au ficatul mărit. De multe ori boala nu dă simptome îngrijorătoare. Ne putem simți mai obosiți sau avem un gust amar în gură.
Boala se poate depista relativ simplu. „Ecografia este un examen relativ ieftin, comparativ cu restul investigaţiilor imagistice. Ficatul gras înseamnă o încărcare a celulelor hepatice cu grăsimi. La ecografie, numim această încărcare grăsoasă a ficatului steatoză hepatică. De obicei, aceasta se asociază cu mărirea în dimensiune a ficatului“, a spus medicul Cosmina Enescu, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.
Care sunt semnele bolii?
Românii merg la medic abia în momentul în care analizele le ies prost și nu neapărat pentru că au simptome deranjante. „Pacienţii ajung la noi atunci când analizele hepatice nu sunt în regulă. De obicei când au trigliceridele și colesterolul mărit. Atunci descoperim această afecțiune. Ficatul gras este periculos pentru sănătatea noastră, dacă nu luăm măsuri la timp. Ar fi bine să facem analizele de rutină“, a mai spus medicul.
Ecografia, dar și anumite analize de sânge pot arăta cât de afectat este ficatul. „Aceste aspecte le putem vedea ecografic. În funcţie de acestea, ajungem să clasificăm încărcarea cu grăsime a ficatului. De reţinut este că trebuie să facem analizele de laborator, tratament şi ecografie. Bineînţeles, trebuie să avem şi un regim alimentar“, a mai spus specialistul.
O altă boală a românilor
O altă afecțiune de care suferă foarte mulți români sunt calculii biliari (pietre la fiere). „Atunci când organismul nu evacuează în mod corect lichidul biliar în tubul digestiv se formează calculii biliari. La ecografie putem diagnistica prezenţa acestor calculi biliari. Complicaţia de bază este colecistita acută.
Aceasta înseamnă o inflamaţie a peretelui colecistului. Pacientul se prezintă în urgenţă cu dureri mari la nivelul abdomenului. Ecografia este investigaţia imagistică de bază. Imediat după diagnosticare este necesară intervenţia chirurgicală. Atunci când mergem la ecografie, nu trebuie să mâncăm cu 5-6 ore înainte. Nu se consumă cafea şi nici nu se fumează“, a mai spus radiologul.