Boala care a făcut ravagii mii de ani în această țară a dispărut. Virusul, unul dintre cei mai agresivi
- Mădălina Sfrijan
- 21 octombrie 2024, 08:27
După un secol întreg de încercări, malaria a fost eradicată din Egipt. Totodată, această parte a lumii a primit certificarea Organizației Mondiale a Sănătății, care atestă reușita. Totodată, ONU a salutat acest pas, menținând că este unul „istoric”.
Malaria a fost eradicată din Egipt
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a eliberat certificatul care atestă eradicarea malariei din Egipt. ONU a afirmat că momentul este unul „cu adevărat istorică”.
„Malaria este la fel de veche ca însăşi civilizaţia egipteană, dar boala care i-a chinuit pe faraoni aparţine acum istoriei ţării”, a transmis şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Eforturi de peste un secol
De-a lungul a 100 de ani, autoritățile egiptene au depus mari eforturi în acest sens. Boală infecțioasă puta fi transmisă prin înțepăturile de țânțari. O astfel de certificare se acordă în baza dovezilor care arată că lanțul de transmitere a fost întrerupt pentru minim trei ani consecutivi.
Anual, malaria duce la decesul a peste 600.000 de oameni, iar majoritatea dintre acestea sunt înregistrate în Africa.
Pentru această reușită, OMS a lăudat „guvernul şi poporul egiptean” pentru implicarea în a „pune capăt unei boli care a fost prezentă în ţară din cele mai vechi timpuri”.
Malaria, eradicată din Egipt
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, Egiptul este a treia țară certificată în acest sens din zona Mediteranei de Est. Emiratele Arabe Unite şi Marocul au trecut printr-o astfel de procedură.
De-a lungul anilor, 44 de state au reușit să obțină o certificare de acest tip.
Totuși, reprezentanții OMS spun că atestarea ar fi doar „începutul unei noi etape”. Astfel, aceștia au îndemnat Egiptul să rămână în alertă.
În plus, statul trebuie să demonstreze că poate preveni restabilirea transmiterii acestei boli infecțioase.
Conform ONU, încercările pentru limitarea răspândirii malariei au început încă din 1920. Boala infecțioasă este cauzată de un parazit complex. Acesta poate fi transmis prin înțepăturile țânțarilor.