Malaria, boala care ucide. Când trebuie să te prezinți la medic
- Georgiana Dragomir
- 6 februarie 2024, 16:34
Malaria a revenit în atenția românilor, după ce fosta soție a președintelui a Consiliului Județean Cluj, Camelia Tișe ar fi fost răpusă de această boală, transmisă de țânțar la oameni și animale.
Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, susține că malaria ne poate pune în viața în pericol, iar prezentarea la medic este necesară de la primele simptome ale bolii. În ultimele trei luni, au fost depistate 11 cazuri de malarie în România.
Malaria, boala care ucide. Când trebuie să te prezinți la medic
Potrivit doctorului Adrian Marinescu, malaria cauzează simptome precum: febră, oboseală, stări de vomă și dureri de cap. În cazuri grave, aceasta poate cauza piele îngălbenită, convulsii, comă sau deces. Aceste simptome apar, de obicei, la un interval de zece și până la cincisprezece zile din momentul înțepării. Pentru a preveni boala, oamenii care călătoresc în țările tropicale, a trebui să consulte medicul, pentru a-i explica cum se poate feri de această boală.
Primul lucru pe care trebuie să-l fac atunci când planific o vacanță într-o zonă exotică este să merg la o consultație, la cabinetul de medicină a călătorului, unde se vor stabili pașii necesari.
În cazul malariei, nu vorbim, din păcate, despre un vaccin, ci despre profilaxie. Pe lângă malarie, sunt multe boli pe care le putem considera tropicale sau exotice. Dacă ne referim la malarie, în multe cazuri vorbim despre complicații și despre o formă prelungită, a explicat sursa citată, pentru Antena 3.
Peste 400.000 de victime ale malariei, în fiecare an
Malaria face mai bine de 400.000 de victime în fiecare an, în special copii din Africa subsahariană. Deși multe vaccinuri au fost testate de-a lungul timpului, niciunul nu a atins ținta necesară pentru a fi considerat eficient. Până acum. O echipă de cercetători ai Universității Oxford anunță că a obținut un vaccin împotriva malariei care a dovedit o eficiență de 77% în primele studii, relatează BBC.
În anul 2023, în România, s-au înregistrat 33 de cazuri, dintre care un deces. Schema de vaccinare înaintea unei călătorii internaționale este personalizată și este recomandată de medic, în funcție de destinație, durata călătoriei, vaccinări obligatorii/recomandate în zona respectivă, riscurile de îmbolnăvire specifice zonei, transmite Institutul Național de Sănătate Publică.