Managerul de la Matei Balș explică în ce condiții apare holera. Risc de îmbolnăvire pentru cei ce beau apă din Marea Neagră

Managerul de la Matei Balș explică în ce condiții apare holera. Risc de îmbolnăvire pentru cei ce beau apă din Marea Neagră Sursa foto: Photos / Alex Nicodim

Turiștii aflați pe litoral se pot îmbolnăvi de holeră doar dacă consumă apă sărată din Marea Neagră, lucru aproape imposibil. Oamenii pot ajunge în situația să consume apă sărată, mai ales din Marea Neagră, doar accidental. Aceasta deoarece apa sărată este improprie pentru consumul atât al oamenilor, cât și al animalelor. Managerul Institutului Matei Balș, Cătălin Apostolescu, a dat explicații cu privire la pericolul apariției holerei în stațiunile românești, precizând că acesta este minim. Cu atât mai mult, cu cât germenii purtători supraviețuiesc doar în apă dulce,

Managerul Institutului Matei Balş, Cătălin Apostolescu, a explicat care sunt riscurile apariției cazurilor de holeră pe litoralul românesc, în contextul aluviunilor și deșeurilor cărate de Nipru, la vărsare, după distrugerea barajului de la Nova Kahovka din Ucraina. Medicul a subliniat că riscul există doar dacă beau apă de mare, iar aceasta este infectată peste un anumit nivel. În acest context, Cătălin Apostolescu a precizat că riscurile de îmbolnăvire sunt mai mici pentru cei care se îmbăiază în apa Mării Negre, dar au grijă să nu înghită apa sărată.

„Vorbim de nişte germeni, care cu excepţia vibrionului holeric sunt obişnuiţi să trăiască în apă dulce, în momentul în care ajung în apa mării, venind în contact cu salinitatea respectivă nu vor avea mediiu propice de viaţă. De asemenea, există un fenomen de diluţie a acestor germeni, nu pot îmbolnăvi un om decât dacă au o doză infectată corespunzătoare.

Mai mult decât atât, toate aceste boli se transmit pe cale fecal-orală, deci e nevoie ca oamenii să înghită sau să bea apă din mare, ceea ce din câte ştiu eu oricum nu era recomandabil nici până acum. Dacă doar ne îmbăiem în apa mării, nu există niciun pericol”, a declarat managerul Institutului Matei Balş, Cătălin Apostolescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: EVZ

În ce condiții apare riscul de îmbolnăvire

Pe de altă parte, a precizat medicul, holera este mult mai ușor de tratat în vremurile noastre decât în urmă cu aproape două secole și nu mai reprezintă o boală mortală. Cătălin Apostolescu a precizat că riscul apariției unor îmbolnăviri cu holeră există, într-o măsură foarte mică, și nu are legătură cu distrugerea barajului din Ucraina

„Vibrionul holeric este adaptat să trăiască şi în apele uşor sărate de pe litoral. El este întâlnit destul de frecvent. Noi în România avem permanent o dată la câţiva ani mici izbucniri de holeră, fie în Deltă, fie pe litoralul românesc. Ce trebuie să ştie oamenii este că holera din 2023 nu mai este holera de la 1850, sunt forme uşoare de boală.

O altă recomandare, pe lângă aceea de a nu bea sau nu înghiţi apă de mare, este să evite fructele de mare crude, ceea ce în cazul litoralului românesc iar nu este vorba. Nu aveam stridii care să crească în Marea Neagră şi să le consumăm crude”, a mai afirmat Cătălin Apostolescu, conform Prima News.

Managerul Institutului Matei Balș a precizat că în momentul de faţă nu există nici un pericol legat de izbucnirea unui focar de holeră pentru cei aflaţi pe litoralul românesc.

Holera nu a fost semnalată nici în Ucraina

Totodată, directorul medical al Institutului, Adrian Marinescu, a declarat că nici în Ucraina nu există vreun caz de holeră. De asemenea, nu a fost semnalat apariția vreunui caz de îmbolnăvire la Marea Neagră.

„Avem un subiect care e deja de zile bune şi deşi se explică foarte clar nişte lucruri, faptul că în momentul de faţă nu există niciun caz de holeră care să fie diagnosticat şi dovedit în Ucraina – chiar dacă e agentul patogen nu ai nici un pacient cu holeră în momentul ăsta. Nu vorbim de o boală eradicată. În lume, mai ales în ţările sărace, sunt câteva milioane de cazuri în fiecare an. E adevărat că de cele mai multe ori sunt forme uşoare, poate chiar asimptomatici şi cei care ajung să facă o formă care să ne pună probleme înseamnă un procent de 5%, maxim 10%”, a afirmat Adrian Marinescu.

Drept urmare, a precizat Adrian Marinescu, turiștii care merg pe litoral nu au motive să se teamă de îmbolnăvire.