O nouă monedă pentru români. Lansare BNR, pe 5 august

O nouă monedă pentru români. Lansare BNR, pe 5 augustBanca Națională Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

București. BNR lansează o nouă monedă care va fi disponibilă pe piață la începutul săptămânii viitoare. Românii interesați, în special colecționarii, o vor putea achiziționa începând de luni.

Noua monedă, din argint, este dedicată arhitectului George Matei Cantacuzino, de la nașterea căruia se împlinesc 125 de ani. A fost un om de cultură, persecutat de autoritățile comuniste, declarat cetățean de onoare al orașului New York.

BNR continuă seria monedelor istorice

Începând cu data de 5 august 2024, colecționarii vor putea achiziționa o nouă monedă din argint, dedicată arhitectului George Matei Cantacuzino. BNR a ales să-l omagieze, astfel, cu prilejul împlinirii  a 125 de la naștere. Noua monedă va fi pusă la dispoziția celor interesați, la vânzare, prin sucursalele regionale din Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş.

Piesa va fi produsă într-un tiraj de 5.000 de bucăți și va fi pusă în vânzare la prețul de 500 de lei la care se adaugă TVA. Alături de moneda propriu-zisă, BNR mai pune la dispoziție o broșură de prezentare și certificatul de autenticitate.

Pe una dintre fețele monedei apare portretul lui George Matei Cantacuzino, anii între care a trăit (1899 – 1960) și inscripția „125 de ani de la naștere”. Pe cealaltă față este prezentat Palatul Mogoșoaia. Este un obiectiv în restaurarea căruia s-a implicat și George Matei Cantacuzino. Tot pe această față apare scris „România”, în arc de cerc, valoarea nominală „10 Lei” și anul emisiunii „2024”.

Certificatele de autenticitate care însoțesc moneda, poartă semnăturile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, şi a casierului central, conform capital.ro.

Moneda dedicată arhitectului George Matei Cantacuzino

Moneda dedicată arhitectului George Matei Cantacuzino Sursa foto: BNR

Istoria zbuciumată a arhitectului George Matei Cantacuzino

George Matei Cantacuzino, arhitectul omagiat de BNR, s-a născut la Viena, pe 11/23 mai 1899. Mama lui a fost nepoata domnitorului Gheorghe Bibescu, iar tatăl se înrudea, indirect cu Alexadru Ioan Cuza. A copilărit la Viena, primii zece ani, a urmat cursurile liceului umanist din Montreux și este bacalureat al Colegiului Sf. Sava din București, în 1916.

A participat ca voluntat la Marele Război, luptând la Mărășești și Soveja. După război a plecat la Paris și a urmat cursurile de arhitectură la École des Beaux Arts, unde și-a luat diploma de arhitect. S-a căsătorit cu Sanda Știrbei, împreună cu care a avut doi copii, Serban și Marie-Lyse, deveniți cetățeni englezi.

Arhitectul omagiat de BNR a legat prietenii cu numeroși oameni de cultură, între care poetul Ion Barbu, Lucien Fabre, Paul Morand, George Michaux, Matila C. Ghyka, Theodor Pallady, Marta Bibescu, Tudor Vianu, Mihail Sebastian, Constantin Brâncuși, Alexandru Rosetti, Catul Bogdan, Gheorghe Brătianu, Ion Jalea etc.

A activat o perioadă în viața politică și s-a opus Gărzii de Fier. În 1940 a fost arestat, din ordinul generalului Antonescu. A fost învinuit pentru prăbușirea blocului Carlton, din București, la cutremurul din același an. George Matei Cantacuzino a fost proiectantul imobilului, dar s-a dovedit că constructorul nu a executat lucrarea conform planurilor.

George Matei Cantacuzino

George Matei Cantacuzino Sursa foto: Facultatea de Arhitectură Iași

Arhitectul omagiat de BNR, persecutat de comuniști

Venirea comuniștilor la putere, după război, îi vor aduce mari probleme. George Matei Cantacuzin, omagiat de BNR, va ajunge la închisoare, la fel ca alți mulți membri ai elitei românești. A fost profesor la Școala de Arhitectură de la București, Academia de Arte Frumoase și la Școala Politehnică până la arestarea sa, de către comuniști.

A fost încadrat la Direcția Monumentelor Istorice București, pentru scurtă vreme, fiind concediat din cauza originii nesănătoase.

Eliberat din închisoare este angajat la Mitropolia Moldovei, protejat de mitropolitul Iustin Moisescu. Se stinge din viață la Iași la 1 noiembrie 1960, în urma unui accident. Nu a reușit să-și revadă familia stabilită în străinătate, în Marea Britanie.

În prezent, Facultatea de Arhitectură a Universității din Iași îi poartă numele.