Blindate „prietenoase” cu mediul. Armatele trec pe linia Gretei Thunberg

Blindate „prietenoase” cu mediul. Armatele trec pe linia Gretei Thunberg Sursa foto: EVZ

„Eficiența energetică” va fi luată în considerare sistematic în programele de armament

Arme verzi

În cele din urmă, ultimul factor este cel operațional, cu o amprentă logistică mai mică și vehicule mai „discrete”.

Pentru aceasta, indică strategia energetică a Ministerului Forțelor Armate, acum va fi vorba de includerea sistematică în programele de armament a „cerințelor de proiectare ecologică și eficiență energetică”.

Astfel, „întregul ciclu de viață al acestora va fi analizat în funcție de impactul asupra mediului și de consumul de energie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ministerul va folosi mai mult noile tehnologii energetice (management optimizat, hibridizare, energii regenerabile) și combustibili de nouă generație (biocombustibili, hidrogen) atât pentru mobilitate, cât și pentru staționare. Acest lucru va permite o performanță operațională mai bună, precum și o rezistență energetică sporită ”, se arată într-un document ministerial.

Pentru vehiculele blindate ale armatei, de exemplu, va fi vorba de dotarea lor cu un motor hibrid, ceea ce va face posibilă „creșterea performanțelor și a reducerii amprentei radar”, estimează Ministerul Forțelor Armate.

Și Marea Britanie a lansat o initiativă similară de dotare a blindatelor cu motoare hibrid.

„Interesul și fezabilitatea tandemului motor diesel/ motor electric au fost demonstrate, cu economii de combustibil (mergând până la 10-15%) și câștiguri operaționale (creștere a performanței, stealth, rezistență, etc)

articol sustinut