Evenimentul Zilei > Actualitate > Blestemul din insula Evia. Un alt necaz se abate asupra localnicilor
Blestemul din insula Evia. Un alt necaz se abate asupra localnicilor

Blestemul din insula Evia. Un alt necaz se abate asupra localnicilor

Zeci de persoane au fost evacuate de pe insula grecească Evia care este afectată de furtuni și inundații majore. Aceasta după ce în vară, insula a fost devastată de incendiile de vegetație.

Insula grecească Evia este lovită, din nou, de o catastrofă naturală, după incendiile devastatoare din vară. Ploile și furtunile au produs indundații puternice, iar viața localnicilor este pusă din nou în pericol, după cum relatează Euronews.

Autoritățile grecești de pe insula grecească Evia au anunțat că mai multe zone au fost evacuate în urma celei de-a doua furtuni puternice care s-a produs în decursul unei săptămâni. Mai multe zeci de localnici au fost avertizați că vor trebui să se mute din casele lor, amplasate în nordul insulei. Aceștia au apelat care la rude, prieteni, care la ajutorul autorităților care au rezervat mai multe camere de hotel.

Insula devastată de inundații și de incendii

Nordul insulei Evia, situată la aproximativ 130 de kilometri nord-est de Atena, este lovit de inundații foarte puternice. Aceasta după ce în vară, incendiile foarte puternice au distrus sute de hectare de vegetație. De altfel, autoritățile cred că acesta este motivul pentru care zona a devenit atât de vulnerabilă în fața inundațiilor. În lipsa pădurilor, din cauza furtunilor, s-au format viituri care au provocat inundații bruște.

Furtunile s-au abătut asupra capitalei grecești, Atena, în această săptămână, provocând perturbări ale traficului și unele închideri de drumuri. Guvernul elen a emis alerte pentru zonele afectate, îndemnând oamenii să evite deplasările inutile și zonele care au fost sau care sunt în pericol să fie inundate. Meteorologii se așteaptă la o îmbunătățire a vremii până sâmbătă.

Sursa foto: euronews

Evia lovită de incendii devastatoare

În vară, mai multe incendii de vegetație au izbucnit pe insula Evia și s-au propagat cu repeziciune, fără să lase timp autorităților să intervină. Focul a cuprins numeroase zone, iar numeroși localnici au fost evacuați de urgență cu bărcile de salvare.

O măsurătoare aproximativă arată că nordul insulei a fost ars pe o distanță de peste 30 de kilometri pe direcția Nord-Sud și cel puțin 20 de kilometri pe direcția Est-Vest. Suprafața acoperită de incendii a depășit 50.000 de hectare, potrivit estimărilor. Numeroase păduri de pini și plantații de măslini au fost mistuite de flăcările care s-au propagat cu rapiditate din cauza temperaturilor foarte ridicate.

La stingerea incendiilor din insulă au participat și mai multe echipaje de pompieri români.