Rasismul și discriminarea nu își au locul în societățile noastre, declară deputații, solicitând UE să adopte o poziție fermă și hotărâtă împotriva rasismului, a violenței și a injustiției, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Într-o rezoluție adoptată  vineri cu 493 voturi pentru, 104 împotrivă și 67 abțineri, Parlamentul „condamnă cu fermitate decesul îngrozitor al lui George Floyd” în SUA, precum și omorurile similare peste tot în lume.

Deputații solicită autorităților SUA să întreprindă măsuri hotărâte pentru a elimina rasismul structural și inegalitățile, condamnă acțiunile de reprimare întreprinse de poliție împotriva protestelor pașnice și a jurnaliștilor, precum și amenințarea președintelui american de a recurge la forțele armate și retorica sa provocatoare.

Parlamentul sprijină recentele proteste masive din întreaga lume împotriva rasismului și a discriminării și condamnă „ideea supremației rasei albe sub toate formele ei”.

Deputații denunță „actele de jaf, incendiere, vandalism și distrugere a proprietăților publice și private cauzate de anumiți demonstranți violenți”, solicitând în același timp ca „utilizarea disproporțională a forței și tendințele rasiste ale organelor de aplicare a legii” să fie denunțată de fiecare dată oricând și oriunde ar apărea.

Utilizarea forței de către autoritățile de aplicare a legii ar trebui „să respecte întotdeauna legea, în mod proporțional, doar dacă este necesar și în ultimă instanță”, subliniază deputații, insistând asupra faptului că „utilizarea excesivă a forței împotriva mulțimilor contravine principiului proporționalității”.

PE subliniază, de asemenea, necesitatea sancționării cazurilor de brutalitate și de abuz din partea poliției, precum și „dreptul cetățenilor de a înregistra scene de violență comisă de poliție și care pot fi utilizate ca dovezi”.

Textul solicită UE și statelor sale membre să pună capăt discriminării și utilizării prejudecăților rasiale și etnice, sub orice formă, în procedurile de aplicare a legii penale, în măsurile de combatere a terorismului și în măsurile de control al imigrației.

Noile tehnologii din domeniu trebuie să fie concepute și utilizate astfel încât să nu creeze un risc de discriminare a minorităților rasiale și etnice.

Poliția și autoritățile de aplicare a legii trebuie să aibă „un raport exemplar în materie de combatere a rasismului și de combatere a discriminării” și ar trebui să consolideze formarea în acest sens, afirmă eurodeputații, solicitând de asemenea creșterea diversității în cadrul forțelor de poliție.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE