Birocrația pune în pericol investițiile PNRR în energie regenerabilă. Avertisment de la Ministerul Energiei. „Subliniem necesitatea unei colaborări strânse”

Birocrația pune în pericol investițiile PNRR în energie regenerabilă. Avertisment de la Ministerul Energiei. „Subliniem necesitatea unei colaborări strânse” sursa foto.Wikimedia

România riscă să rateze unul dintre cele mai importante obiective pe energie regenerabilă, asumate prin PNRR. Este vorba despre construirea de noi capacități de producție de energie regenerabilă cu putere instalată cumulată de 950 MW. Ratarea acestui obiectiv s-ar datora, în principal, birocrației din instituțiile statului, inclusiv din ANRE.

Un document elaborat la nivelul Ministerului Energiei avertizează asupra pericolului ca România să piardă banii europeni pentru construcția de noi capacități de producție a energiei regenerabile, cu putere cumulată de 950 MW. Pentru aceste investiții, prin PNRR, a fost alocată o finanțare totală de peste 595 milioane euro.

Dar, din cauza birocrației, termenul de implementare a proiectelor ar putea fi ratat. Acesta este de doar doi ani, considerat prea scurt. Astfel, în luna martie a fost lansată o procedură de ofertare, în vederea selectării proiectelor de investiții finanțate prin PNRR. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, ulterior că au fost depuse solicitări de finanțare de către 668 de aplicanți. Acestea, ar putea să nu fie duse până la final, avertizează documentul.

„În acest sens, atragem atenția asupra intervalului deosebit de scurt de timp până la care investițiile trebuie să fie finalizate, respectiv instalarea și conectarea la Sistemul Energetic Național, inclusiv punerea în funcțiune, operațiuni care au ca termen limită finalul trimestrului II 2024. Având în vedere că investițiile în sectorul energetic sunt esențiale pentru dezvoltarea acestui palier, companiile și celelalte entități implicate în implementarea proiectelor urmăresc cu maxim interes oportunitățile de finanțare pe care le oferă această facilitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, precizăm faptul că implementarea proiectelor de investiții în sectorul energetic, în acord cu exigențele legislației naționale incidente, reprezintă un proces amplu, bazat pe parcurgerea unor etape de autorizare și construcție, care presupun termene ample cu un real potențial de întârziere a îndeplinirii jalonului anterior menționat”, avertizează documentul, conform Profit.ro.

Vești bune pentru români! O companie celebră din Germania, gata să investească şi să creeze locuri de muncă

Sursa foto: Gov.ro

Care sunt etapele unei investiții în energie regenerabilă

Potrivit sursei citate, legea prevede că în cazul unei astfel de investiții trebuie parcurse mai multe etape. Este vorba despre elaborarea unui studiu de fezabilitate, obținerea de avize și autorizații, iar apoi de implementarea proiectului, punerea în funcțiune și recepția. Iar aceasta din urmă este compusă din mai multe elemente. Pe de-o parte avem recepția la terminarea lucrărilor, recepția cu ocazia punerii în funcțiune a capacităților de producție, recepția finală la expirarea perioadei de garanție și recepția definitivă a obiectivelor de investiții.

„Având în vedere succesiunea de termene pe care le reclamă fiecare etapă distinctă, accentuăm faptul că există un risc major de a se înregistra întârzieri în parcurgerea etapelor de implementare, fapt ce ar avea drept consecință afectarea calendarului de îndeplinire a jalonului și țintei, respectiv depășirea termenului de 30 iunie 2024.

De asemenea, contextul internațional generat de războiul ruso-ucrainean, care a determinat revizuirea obiectivelor stabilite în domeniul surselor regenerabile de energie, în sensul creșterii ponderii energiei produse din surse regenerabile de energie în mixul energetic național al statelor membre, precum și accesarea în același timp de către statele membre UE a finanțării europene din cadrul PNRR, precum și pe cea aferentă programelor operaționale din cadrul perioadei de programare 2021 – 2027, reprezintă elemente de impact cu implicații în ceea ce privește creșterea semnificativă a cererii de echipamente/componente aferente tehnologiilor verzi, fapt ce determină extinderea termenelor de livrare de către producători și, implicit, depășirea termenelor de implementare a proiectelor”, se mai spune în document.

Ministerul Energiei propune noi măsuri de reducere a birocrației

În aceste condiții, ținând cont de importanța strategică a PNRR pentru România, în mod special pentru sectorul energetic, și termenul strâns de implementare a proiectelor din energie, Ministerul Energiei consideră oportună întreprinderea măsurilor și demersurilor legale în vederea actualizării procedurilor de lucru.

De asemenea se propune revizuirea legislației naționale cu impact asupra jaloanelor și țintelor din cadrul PNRR, în scopul reducerii termenelor de emitere a avizelor/autorizațiilor necesare implementării reformelor și investițiilor. Toate aceste măsuri sunt necesare pentru a reduce birocrația din sistemul de stat.

„În considerarea celor evidențiate anterior, subliniem necesitatea unei colaborări strânse între toate instituțiile cu atribuții în procesul de avizare a proiectelor, cu implicarea inclusiv a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru buna implementare a acestora și implicit pentru atingerea obiectivelor asumate de România prin PNRR, Ministerul Energiei exprimându-și angajamentul în vederea soluționării oricărui impediment de ordin tehnic, procedural sau legislativ, aferent sferei legale de competență”, concluzionează documentul.