Dezvăluiri din subteranele „Binomului” Coldea-Kovesi. Procurorul DNA care a anchetat dosarul Toni Greblă, șantajat cu arestarea fratelui său
Editura Evenimentul si Capital

Dezvăluiri din subteranele „Binomului” Coldea-Kovesi. Procurorul DNA care a anchetat dosarul Toni Greblă, șantajat cu arestarea fratelui său

FOTO: Marius Cătălin Vartic, procurorul care a instrumentat dosarul lui Toni Greblă
Autor: | | 5 Comentarii | 7818 Vizualizari

După seria de achitări răsunătoare pronunțate la Înalta Curte de Casație și Justiție, care au culminat, vineri, cu cea a fostului magistrat al Curții Constituționale, jurnalista Sorina Matei a devoalat un scenariu sumbru, din care reies metodele de presiune făcute asupra procurului care a instrumentat acest caz. Șocant este că cel care a întocmit acest dosar, Marius Vartic, a fost amenințat de Laura Codruța Kovesi.

Actualul secretar de stat, șef al Departamentului pentru lupta antifraudă – DLAF, Marius Cătălin Vartic, fost procuror al DNA, a fost șantajat de șefa procurorilor anticorupție, Laura Codruța Kovesi, pentru a-l pune sub acuzare pe ex-judecătorul Curții Constituționale a României (CCR), Toni Greblă. Puncul pe „i” în această chestiune a fost pus de jurnalista Sorina Matei care a făcut dezvăluiri șocante din acest caz care aduce în actualitate dedesubturi murdare din suburbiile „Binomului” Coldea-Kovesi, relatate, de-a lungul timpului, și de „Evenimentul zilei”, în seria „Noi suntem Statul!”.

Mai exact, Marius Vartic a fost șantajat de conducerea DNA cu arestarea fratelui său, fost șef la Direcția Antifraudă Suceava. Procurorul care a instrumentat, pe lângă dosarul lui Toni Greblă, și dosarul „Microsoft”, a fost umilit și, chiar, a îngenuncheat în fața Codruței Kovesi pe care a rugat-o să nu îi aresteze fratele. Așa cum reiese din dezvăluirea făcută de Sorina Matei, Kovesi nu numai că nu s-a lăsat înduplecată, dar a și dat ordin ca Ionuț Vartic să fie arestat pentru a-l forța pe procuror să ia măsuri extreme împotriva lui Toni Greblă.

Anchetator șantajabil

Deși Sorina Matei nu dezvaluie numele procurorului, consultarea datelor existente chiar pe site-ul DNA confirma că este vorba despre Marius Vartic.

În timp ce instrumenta dosarul lui Toni Greblă, fratele său, Ionuț Vartic, fost șef la Direcția Antifraudă Suceava, a intrat în malaxorul Coldea-Kovesi. A fost cercetat inclusiv pentru faptul că și-a făcut botezul la pensiunea unui om de afaceri, faptă pe care magistrații de la Curtea de Apel Suceava au considerat-o nerelevantă, deoarece nu s-a putut dovedi cu probe.

Cert este că „filajul” asupra lui Ionuț Vartic a început în anul 2014, același an în care se începea urmărirea penală „in rem”, pentru Toni Greblă. Pe considerentul că poate fi șantajabil, procuror de caz a fost numit Marius Vartic.

Trei ani fără probe

Din descrierea făcută de Sorina Matei reiese că Toni Greblă era „vânat” încă din anul 2011. În acel an, „pe 5 octombrie, DNA se sesizează din oficiu printr-un proces verbal pe două persoane, dintre care una senator PSD (Toni Greblă n.r.), pe fapte de cumpărare, respectiv, trafic de influenţă.

Cu procesul verbal nu se întâmplă nimic 3 ani! pentru că sesizarea era cam „cheală”, fără probe suficiente în ea”. Apoi, pe 16 decembrie 2013, „senatorul ajunge judecător CCR, pe locul Iuliei Motoc”. După nici două luni, adică pe 10 februarie 2014, „DNA se apucă brusc să facă acte în „dosarul” deja al judecătorului CCR cu număr de înregistrare 2011: 385/P/2011. Se dă repede o ordonanţă de începere a urmăririi penale in rem. „Găsiseră în sfârşit un „glonţ” pe CCR, având în vedere că senatorul devenise judecător, un „glonţ” pe care să-l tragă „la momentul potrivit”, precizează Sorina Matei.

Se urmăreau vulnerabilitățile magistraților

Atunci a fost momentul în care dosarul lui Toni Greblă este dat pentru instrumentare lui Marius Vartic, „unuia dintre cei mai vulnerabili procurori DNA”. Vulnerabilitatea procurorului era chiar fratele său, arată jurnalista. „Fratele era într-o funcţie publică de mulţi ani, era suspectat că face prostii, pe frate (Ionuț n.r.) se apucă să stea SRI cu monitorizarea.

La o adică, dacă procurorul nu-l trage pe judecător (Toni Greblă n.r.) atunci când vor ei, îi trag ei fratele procurorului. Mod de operare şi strategie în mai mulţi paşi, cu backup asigurator”. În context, Sorina Matei arată că, „Binomul”, de obicei, îi monitoriza şi pe alți procurori care instrumentau cazurile care îi interesau, ca„să le afle vulnerabilităţile”. „Dacă procurorul iese din schemă, să aibă cu ce să preseze, să-şi bage minţile în cap. Acesta este un astfel de caz”,a arată jurnalista.

Greblă s-a opus „Legii Big Brother”, dar a fost salvat de o decizie a CCR

Calea spre punerea sub acuzare a fostului judecător CCR, Toni Greblă, a început cu folosirea drept instrument a procurorului vulnerabil. La acea dată, Marius Vartic era şef al Biroului de combatere a infracţiunilor comise în legătură cu achiziţiile publice din Secţia a II-a a DNA, cu 11 ani vechime în instituția anticorupție. Fusese judecător și procuror militar, însă avea o problemă: fratele său, Ionuț, aflat sub lupa „Binomului”.

Șase mandate de supraveghere

Pe 8 aprilie 2014, se întâmplă „catastrofa”, arată Sorina Matei: Curtea Europeană de Justiţie invalidează Directiva UE de stocare a datelor, pe motiv că imixtionează în drepturile fundamentale ale omului şi viaţa privată. Apoi, în același an, pe 30 aprilie și 17 mai, judecătoriile Constanţa şi Târgovişte ridică la CCR excepţii de neconstituţionalitate pe legea 82/2012 privind retenţia datelor şi pe legea 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Pe 8 iulie 2014, CCR declară neconstituţionale ambele legi din primul pachet „Big Brother”, motivând decizia Curţii Europene de Justiţie. Pe 12 septembrie, Marius Vartec începe urmărirea penală în dosarul judecătorului Toni Greblă şi pe alte fapte. A cerut șase mandate de supraveghere tehnică de la ÎCCJ, inclusiv pentru Toni Greblă. Lucrează intens la „dosar”. Între timp, în dosar intră şi un al doilea procuror, care lucrează mai puţin în el. „Procurorul vulnerabil face tot: zeci de percheziţii, audieri de zeci de persoane, acte. Cam în această perioadă se află la nivelul DNA că procurorul e vulnerabil: are o problemă cu fratele”, a explicat Sorina Matei. Pe 16 septembrie, CCR declară neconstituţională a doua lege „Big Brother”. Printre cei care au făcut opinie separată s-a numărat și Toni Greblă, alături de Petre Lăzăroiu şi Tudorel Toader.

Pe 6 octombrie, „procurorul vulnerabil” a extins cercetările în dosarul lui Toni Greblă, în care începuse urmărirea penală in rem, iar pe 10 octombrie, Marius Vartic prelungeşte, cu acceptul ÎCCJ, mandatele de supraveghere în dosarul judecătorului CCR.

Filat de SRI la botez

În noaptea de 1 spre 2 noiembrie 2014, fratele procurorului, Ionuț Vartic, îşi botează copilul la un complex turistic, unde este filat de SRI. Se află, astfel, că a plătit afaceristului care avea complexul, mai puţin cu 3345 lei. Soţia fratelui procurorului era şefa UNPR Suceava, şefă la Registrul Co merţului Suceava. Pe 10 decembrie, Marius Vartic cere, încă odată, prelungirea mandatelor de supraveghere, în cazul Toni Greblă.

Încătușat de la hotel

Pe 23 decembrie, 69 de deputaţi PNL sesizează la CCR neconstituţionalitatea Legii „Big Brother”. La 9 ianuarie 2015, MAI încropeşte un grup de lucru prin GIS (Grupul Interministerial Strategic) care să facă un nou pachet al celor trei legi „Big Brother”.

În aceeaşi zi, în planul instrumentării dosarului din DNA cu judecătorul Toni Greblă, Kovesi desemnează beneficiari ai mandatelor DIPI şi două unităţi SRI. Unitatea lui Dumbravă şi unitatea de interceptări, ambele SRI.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate