Bill Gates, tot primul

Bill Gates, tot primul

Fondatorul Microsoft a rămas cel mai înstărit om din SUA, în ciuda crizei financiare.

Fondatorul corporaţiei informatice Microsoft, Bill Gates, figurează pentru a cincisprezecea oară consecutiv în fruntea clasamentului celor mai bogaţi oameni din Statele Unite, întocmit de „Forbes“. Potrivit Reuters, criza economică este reflectată din plin în Top 400, în care nu mai puţin de 126 de poziţii au suferit declinuri - de şase ori mai multe decât în anul precedent. Magnatul cazinourilor americane Sheldon Adelson şi-a văzut averea diminuată cu 13 miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai mare pierdere înregistrată de persoanele din clasament.

„Faptul că bogaţii nu devin şi mai bogaţi înseamnă că economia este în impas“, a declarat Matthew Miller, editorul clasamentului „Forbes“. La compilarea listei celor mai bogaţi 400 de americani, „Forbes“ a utilizat preţul acţiunilor din ziua de 29 august, menţionând că declinul financiar accentuat de săptămâna trecută a continuat să erodeze multe dintre averile din top. Chiar şi Gates, primul nume din clasament, cu o avere personală estimată la 57 de miliarde de dolari, are mai puţini bani decât anul trecut (59 de miliarde de dolari).

Magnatul Warren Buffet, învins la puncte

Ne puteți urmări și pe Google News

Principalul „concurent“ al lui Bill Gates, magnatul Warren Buffet, ocupă locul doi, cu o avere de 50 de miliarde de dolari, de asemenea mai mică decât cea din 2007 (52 de miliarde de dolari). Pe locul trei se află fondatorul corporaţiei Oracle, Lawrence Ellison, cu 27 de miliarde de dolari. După ce au fost detronaţi anul trecut de fondatorii „imperiului“ Google, Sergey Brin şi Larry Page, patru dintre membrii familiei Walton, descendenţi ai fondatorului reţelei de magazine Wal-Mart, Sam Walton, au revenit pe poziţiile 4-7, fiecare cu câte aproximativ 23 de miliarde de dolari.

Chiar dacă economia americană este în criză, pătrunderea în acest top rămâne extrem de dificilă. Pentru al doilea an consecutiv, intrarea în clasamentul general al „Forbes“ necesită cel puţin 1,3 miliarde de dolari, în timp ce averea medie a celor mai bogaţi 400 de americani este de 3,9 miliarde de dolari.

Per ansamblu, numele care figurează în acest top exclusivist însumează o avere netă de 1,57 trilioane de dolari, mai mult decât Produsul Intern Brut al Canadei. Cel mai tânăr membru al topului este Mark Zuckerberg (24 de ani), cu 1,5 miliarde de dolari. Din cele 400 de nume, „Forbes“ spune că 271 au reuşit prin forţele lor proprii, 75 dintre nominalizaţi fiind moştenitori de averi.