„Este tratat ca un șef de stat, nu numai la OMS, ci și la G20” – spune reprezentantul unui  ONG cu sediul la Geneva.

„Termenul folosit adesea a fost „filantropie monopolistă ”, pe ideea că Gates a preluat politica pe care a folosit-o pe piața  computerelor și o aplică și în ceea ce privește Fundația Gates”, a declarat pentru politico.eu o sursă apropiată consiliului OMS, care a ținut să-i fie protejată identitatea.

De altfel, sunt puțini cei care îndrăznesc să critice deschis ce face Bill Gates la OMS. Există, însă, temeri mari că banii lui Gates „ar putea servi ca un cal troian pentru interesele corporațiilor”. Mai precis, că OMS va stabili standardele și politicile de sănătate în folosul Big Pharma.

De altfel, nu numai Gates toarnă bani cu nemiluita în această Organizație Mondială a Sănătății pe jumătate privatizată. Există acuzații că marii producători de medicamente au găsit și ei căi de a „sponsoriza” conducerea OMS de-a lungul timpului.

Toate aceste critici cu privire la existența unor înțelegeri oculte cu marile corporații au făcut ca OMS să schimbe modul în care este aprobat bugetul, astfel încât țările membre să fie cele care stabilesc prioritățile. Asta înseamnă că Gates poate dona bani direcționat doar în proiecte pe care 194 de membri le susțin.

Acum, însă, din cauza izbucnirii pandemiei, această problemă nu se mai pune. Vaccinurile sponsorizate de Bill Gates sunt așteptate cu recunoștință de oameni din toată lumea. E cumva și o victorie a OMS.

PAGINA ANTERIOARA