Bilețelul roz, cea mai puternică probă găsită de anchetatori în dosarul de mare corupție al lui Dragnea

Bilețelul roz, cea mai puternică probă găsită de anchetatori în dosarul de mare corupție al lui Dragnea Liviu Dragnea. Sursa: arhivă EVZ

Perchezițiile la sediul companiei Tel Drum, care se presupune că ar fi controlată de Liviu Dragnea, au făcut ca anchetatorii să găsească o probă puternică ce-l poate incrimina pe fostul lider PSD.

Pe bilețelul roz găsit de anchetatorii anticorupție era scris CNP-ul lui Dragnea, alături de indicativul „ȘEFU”. Aceasta reprezintă astfel una dintre cele mai puternice probe în dosarul de mare corupție în care Liviu Dragnea este implicat.

Bilețelul roz îl leagă pe Dragnea de Tel Drum

În compania privată Tel Drum, ce derula ample afaceri cu statul, nu s-a regăsit niciodată numele lui Dragnea, însă acum, acest bilet poate face legătura dintre fostul politician și aceasta.

„Cu ocazia perchezițiilor efectuate la Tel Drum SA au fost identificate mai multe documente și însemnări care indică, direct sau indirect, poziția pe care Liviu Nicolae Dragnea o avea în raport cu persoana juridică privată (Tel Drum).

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, a fost identificat un post-it de culoare roz pe care era indicat numele lui Petre Pitiș și CNP-ul acestuia (formal persoana care conduce Tel Drum SA) și pe același post-it sintagma „ȘEFU” cu CNP -............. (CNP aparținând numitului Liviu Nicolae Dragnea)”, se arată în dosarul de corupție deschis pe numele lui Dragnea.

Legătura dintre Dragnea și Tel Drum

Legătura între Liviu Dragnea și compania Tel Drum a rezultat anchetatorilor și din analiza beneficiilor pe care acesta le are de la persoanele juridice afiliate. Astfel, un grup de apropiați de Liviu Dragnea beneficiau de diferite servicii. De asemenea, aceleași indicații vin și declarațiile martorilor.

Prin urmare, un martor a declarat pentru anchetă că într-una din zile, când se afla alături de Liviu Dragnea, acesta din urmă a purtat discuții din care reieșeau că el ar conduce firma Tel Drum.

„Cred în primăvara anului 2004, eu cu Dragnea trebuia să plecăm la partid la București, eram chiar în fața prefecturii să ne urcăm în mașină și atunci a fost chemat Bățăuș către Dragnea Liviu și de față cu mine i s-au adus mustrări serioase care au mers până la jigniri privitor la prețul cu care firma Tel Drum câștigase o licitație în comuna Siliștea Gumești.

Dragnea Liviu i-a reproșat lui Mugur Bățăuș că prețul este prea mic și nu poate să lucreze Tel Drum pe așa preț și i-a cerut să suplimenteze din bugetul local”, a susținut martorul.

Declarații în acest sens au fost făcute și de martorul Nițulescu Teodor, care a precizat că personalul din Consiliul Județean acționa la dispoziția și ordinul lui Liviu Dragnea, știind fără dubii că Tel Drum era compania fostului lider PSD.

DNA îi trimite în judecată pe cei anchetați în dosarul mega corupției al lui Dragnea

Pe 17 octombrie 2022, DNA a stabilit trimiterea în judecată a celor anchetați în mega-dosarul de corupție, Tel Drum. Este vorba de Liviu Dragnea și cei trei funcționari publici care au acționat în numele lui, Mugur Bățăuș, Victor Piperea și Marin Predescu, alături de SC Tel Drum SA.

Potrivit anchetatorilor, Liviu Dragnea, la vremea respectivă președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat, din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală, administratori/reprezentanți ai firmei SC Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale.

Acesta a acționat cu scopul de a obține în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice. În interiorul grupului, funcționarii publici ar fi acționat în interesul unor societăți private, potrivit știripesurse.ro.

Scandalul bilețelului roz între Elena Udrea și Călin Popescu Tăriceanu

În 2005, premierul de la acea vreme Călin Popescu Tăriceanu îi trimitea o notă președintelui Traian Băsescu cerându-i să intervină în favoarea omului de afaceri liberal Dinu Patriciu. Acuzat de corupție în Dosarul Rompetrol – Petromidia, acesta era anchetat de DNA și fusese reținut de procurori cu propunere de arestare.

„1. Dragă Traian, îţi trimit alăturat un document redactat de Petromidia în legătură cu cercetările care au loc. Dacă ai ocazia, să vorbeşti la Parchet despre subiect?”, scria Călin Popescu Tăriceanu, care şi semna nota transmisă președintelui.

La scurtă vreme după aceea, Elena Udrea, consilier al președintelui Traian Băsescu, a vorbit despre acest mesaj într-o emisiune de televiziune, fapt ce a provocat un imens scandal. Călin Popescu Tăriceanu a fost acuzat de Traian Băsescu că ar fi intervenit în favoarea „oligarhilor” și că i-ar fi propus un acord cu aceștia.

Cazul a ajuns pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție care i-a anchetat pe Călin Popescu Tăriceanu şi pe Elena Udrea pentru instigare la favorizarea infractorului, respectiv divulgarea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii. Totul s-a încheiat în 2007, când procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale.