Bilanț la DNA. Se laudă cu achitări mai puține după plecarea lui Kovesi

Bilanț la DNA. Se laudă cu achitări mai puține după plecarea lui Kovesi

DNA încă se resimte în urma celor două mandate de procuror șef pe care Laura Codruța Kovesi le-a avut în fruntea acestei instituții.

Bilanț la DNA. Șeful DNA, procurorul Crin Bologa a prezentat bilanțul DNA, pentru anul 2020. Chiar dacă activitatea este modestă, raportată la numărul de trimiteri în judecată, se poate vorbi totuși despre o creștere a muncii procurorilor anticorupție.

Astfel, în 2020, au fost trimise în judecată 306 dosare, cu 30 la sută mai mult decât în anul 2019. De asemenea, numărul persoanelor trimise în judecată a crescut și el. Din totalul de 505 inculpați trimiși în judecată, 160 persoane au ocupat funcții de conducere, control, demnități publice ori alte funcții importante.

„Au fost trimiși în judecată zece demnitari. Trei deputați (dintre care unul în două dosare), un senator, un secretar de stat. Un consilier personal ministru, un consilier cancelaria președintelui Camerei Deputaților și un consilier Parlamentul României. Un consilier minister, un prefect. Autorități locale: 12 primari (trei primari municipiu, nouă primari de oraș/primari comună) și , patru viceprimari”, se arată în bilanțul DNA.

În dosarele trimise în judecată în 2020, procurorii DNA au stabilit un prejudiciu total de 165,3 milioane euro, comparativ cu 156,4 milioane euro în 2020. Valoarea măsurilor asigurătorii a fost de 137,5 milioane euro, comparativ cu 224 milioane euro în anul 2019.

Mai puține achitări dar totuși multe. Bilanț la DNA

Instanțele de judecată au dispus, în ultimii ani, achitări în foarte multe dosare ale DNA. În cele mai multe cazuri, judecătorii au apreciat că faptele din dosarele anticorupție nu există. Cu alte cuvinte, procurorii DNA au inventat acuzații care nu s-au bazat pe probe solide, care să conducă la condamnarea perssoanelor inculpate.

În bilanțul DNA se face referire și la numărul persoanelor achitate în 2020. Astfel, instanțele judecătorești au dispus achitarea în 151 de cazuri, ceea ce înseamnă deja foarte mult. Șeful DNA, procurorul șef Crin Bologa a susținut că cifra de 151 de achitări este în scădere cu 41 la sută, față de anul 2019.

Bilanțul pentru anul 2021 arată și un lucru pozitiv. La DNA se lucrează mai puțin dar mai eficient. Astfel, după ocuparea funcției de procuror șef al DNA de către Crin Bologa, se poate vedea o mai mare eficiență în anchetele anticorupție.

Faptele de abuz în serviciu anchetate de procurorii anticorupție sunt deja tot mai multe

”Eficiență sporită în investigarea infracțiunilor de abuz în serviciu, infracțiuni ce produc cele mai mari prejudicii patrimoniului public (77 de infracțiuni de abuz în serviciu, adică o creștere cu 75% față de anul precedent)”.

Ne puteți urmări și pe Google News