Biden trimite sute de tone de armament Ucrainei. Cine vrea războiul cu Rusia?

Biden trimite sute de tone de armament Ucrainei. Cine vrea războiul cu Rusia?

Războiul dintre Ucraina și separatiștii din Donbas sprijiniți de Rusia pare inevitabil. E de ajuns o provocare și conflictul înghețat din regiunea de est a Ucrainei se va transforma într-un masacru. Mai ales că există mari interese pentru izbucnirea acestui conflict.

În momentul de față, între Rusia, de o parte. și Ucraina sprijinită de Occident, de cealaltă, se desfășoară un război propagandistic. Ucraina și aliații ei, în primul rând SUA, acuză cu probe clare Rusia că masează trupe în apropierea zonelor controlate de separatiști în estul Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, afirmă că Moscova ar fi trebuit să anunțe dacă desfășoară exerciții militare, așa cum a făcut de obicei. "Facem apel la Rusia să își facă mai clare intențiile cu privire la ceea ce fac cu această serie de forțe de-a lungul frontierei", a spus el.

Americanii înarmează Ucraina

Rusia, la rândul ei, susține că Ucraina e cea care pregătește ofensiva. În presa ucraineană se vorbește, de altfel, despre sute de tone de armament trimise Ucrainei de americani.

Turcii explică umilința la care a fost supusă șefa Comisiei Europene. Ursula von der Leyen, sabotată de coleg?

Pe 25 martie, 350 de tone de marfă au fost livrate către Odessa de către nava Ocean Glory. Expedierea a inclus 35 de SUV-uri Humvee, susține agenția Ukrinform. Mai ult, pe 2 aprilie, o aeronavă de transport militar C-17A Globemaster III a Forțelor Aeriene SUA a plecat de șa baza SUA din Ramstein, Germania și a aterizat la Kiev, potrivit ziarului Odessa Dumskaya.

Ne puteți urmări și pe Google News

Două zile mai târziu, un alt C-17A Globemaster III, care poate transporta 102 trupe și 77 de tone de marfă, a aterizat în orașul vestic Lviv, a informat același ziar. Nu e vorba de operațiuni secrete. SUA și-a anunțat oficial sprijinul pentru Kiev în conflictul cu separatiștii sprijiniți de Moscova. Încă de la începutul lunii martie, Departamentul Apărării a anunțat că SUA va acorda ajutoare militare Kievului învaloare de 125 milioane dolari în anul fiscal 2021. Americanii au declarat că vor să ajute Ucraina să-și păstreze integritatea teritorială, să lucreze mai bine cu NATO și să se „apere mai eficient împotriva agresiunilor rusești”.

Alte 150 de milioane de dolari vor fi furnizate în acest an fiscal, în funcție de eficacitatea reformelor de apărare ale Ucrainei, care sunt cerute de Legea de autorizare a apărării naționale.

Finanțarea vine în momentul în care forțele armate ale Ucrainei au anunțat că vor întreprinde exerciții militare cu cel puțin cinci țări NATO în acest an într-o operațiune numită Cosac Mace. Sunt planificate și alte exerciții care implică SUA, numite Rapid Trident și Sea Breeze, după cum anunță Unian.

Cine are interesul sî reizbucnească războiul?

Marea prpoblemă este că atât Rusia, cât și Ucraina și chia Statele Unite au interesul ca acest conflict sî reizbucnească. Ucraina se folosește de tensiunile din vestul țării nu numai pentru a obține ajutoare militare, ci și pentru a solicita NATO să sprijine un plan de acțiune pentru Ucraina, spunând că acest pas ar fi „un adevărat semnal pentru Rusia”. Mai mult, există și o miză economică. Un conflict deschis cu Rusia, mai ales dacă ar fi declanșat de Kremlin, ar sili Germania să oprească finalizarea Nord Stream 2. Ucraina are tot interesul ca acest oleoduct să nu fie finalizat, pentru că vechile conducte trec pe teritoriul ei și aduc miliarde de dolari din taxele de tranzit.

Un război al SUA împotriva Chinei ar debuta cu o înfrângere. Avertisment teribil din Taiwan

Nici Statele Unite nu au vreun interes ca Nord Stream 2 să asigurehidrocarburi rusești pentru Germania. O fi Biden dornic să elimine folosirea combustibililor fosili, dar gazul lichefiat american are nevoie de o piață de desfacere. Ca să nu mai vorbim de faptul că SUA nu are niciun interes în integrarea economică a Rusiei și Germaniei. Să nu cumva să credețică în tot acest joc de interese, Putin e inocent ca un prunc. Liderul rus vrea și el reizbucnirea conflictului. În primul rțnd din rașiuni de politică internă. O campanie militară, mai ales dacă e victoroasă, ar putea spori sprijinul pentru președintele Vladimir Putin, a cărui popularitate a scăzut din cauza scandalului Navalnâi. Cu alte cuvinte, Putin ar avea mare nevoie de o diversiune înainte de alegerile parlamentare ruse programate pentru luna septembrie

Mai mult, unii observatori susțin că amasarea de trupe rusești la granița cu Ucraina este este o încercare de a-l intimida pe Zelenskiy și de a testa hotărârea administrației Biden, scrie outline.com.

Ucraina are o armă secretă pentru războiul cu Rusia. România, prinsă la mijloc