Evenimentul Zilei > Justitie > Beuran nu mai operează. Ce a decis Curtea de Apel Bucureşti
Beuran nu mai operează. Ce a decis Curtea de Apel Bucureşti

Beuran nu mai operează. Ce a decis Curtea de Apel Bucureşti

Reputatul chirurg Mircea Beuran rămâne în arest la domiciliu.

Decizia, de joi, aparține Curtea de Apel Bucureşti (CAB) în urma unui dosar în care este acuzat de DNA că a primit o mită de 10.000 de euro pentru a-i aranja unui medic ocuparea unui post de asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.

CAB a respins atât contestaţia medicului, cât şi pe cea a DNA, fiind menţinută decizia instanţei de fond – Tribunalul Bucureşti – prin care Mircea Beuran a fost plasat pe 14 februarie în arest la domiciliu.

Conform motivarea deciziei, judecătorul de la Tribunalul Bucureşti arăta că, prin acţiunile sale, medicul Mircea Beuran a transformat o instituţie publică de prestigiu în propria „piaţă de desfacere”.

„Astfel, fapta presupus a fi săvârşită de către inculpat este de o gravitate extremă, care se răsfrânge asupra siguranţei şi eficienţei sistemului public de sănătate, în contextul în care medicii (care doresc posturi) accesează, prin intermediul inculpatului aceste posturi pe baza unor criterii pecuniare, şi nu conform competenţei profesionale, urmate de obţinerea unor foloase considerabile pentru inculpaţii cu funcţii de decizie. Prin acţiunile sale, inculpatul a transformat o instituţie publică de prestigiu (…) în propria ‘piaţă de desfacere’, ca sursă personală de venituri ilicite”, se preciza în motivara procurilor.

Tribunalului Bucureşti, consideră că gravitatea faptei comise de Beuran constă şi în faptul că acesta ar fi acţionat intenţionat, în sensul „vânzării unui post” din poziţia celui care conduce şi care ar fi trebuit să se bazeze pe „criterii care privesc exclusiv performanţa”.

Procurorii DNA precizează că, pe 18 decembrie 2018, Mircea Beuran, în calitate de preşedinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, şef al Disciplinei Chirurgie Generală, conducător de doctorat şi profesor universitar chirurgie generală în cadrul UMF „Carol Davila”, a acceptat şi primit de la un medic (martor în cauză) într-o unitate spitalicească din Bucureşti suma de 10.000 euro în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Astfel, Beuran este acuzat că a primit banii respectivi atât pentru a propune în cadrul UMF „Carol Davila” scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar în specialitatea chirurgie generală, pe o perioadă determinată, cât şi pentru a asigura câştigarea acestui concurs de către medicul care i-a dat mită.

Magistrații recunosc că până în prezent, postul respectiv nu a fost scos la concurs.

Beuran a fost şeful Secţiei de chirurgie de la Spitalul Floreasca, el fiind demis în luna ianuarie, după ce o femeie a decedat în urma unor arsuri suferite pe masa de operaţie, scrie Agerpres.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: