E pe bune zicala ”bere după vin e un chin?” Concluzii cercetătorilor de la Harvard
- Ionel Sclavone
- 24 decembrie 2021, 22:01
„Bere după vin sau vin după bere? Este una dintre întrebările pe care și le pun majoritatea celor care se pregătesc de petreceri, în această perioadă, a sărbătorilor.
Mai mulți cercetători au încercat să dea răspunsul la această întrebare. Ei au încercat să clarifice dacă mahmureala este mai intensă atunci când consumăm bere după vin sau invers.
Medicul Robert H. Shmerling, editor la Harvard Health Publishing, a publicat pe blogul Școlii de Medicină Harvard concluziile unui studiu pe acest subiect. Cercetarea s-a bazat pe observațiile de la 90 de adulți cu vârste între 19 și 40 de ani. Subiecții au fost împărțiți în trei grupuri similare în ce privește sexul, greutatea, obiceiurile de băut și frecvența mahmurelilor.
„Există o serie de teorii despre ce ar trebui să fie adevărat: una populară este că, dacă începeți cu vin și beți bere, carbonatarea berii face să fie mai ușor sau să absorbiți rapid alcoolul din vin. În teorie, acest lucru duce la o mai mare ebrietate și o mahmureală mai mare.
Consumatorii de bere înainte de vin ar fi trebuit să aibă o formă mai bună decât cei care consumau bere înainte de bere. Dar nu asta au descoperit cercetătorii. Nu a existat nici o corelație între simptomele mahmurelii și dacă subiecții au băut doar vin, numai bere sau le-au schimbat, în orice ordine”, a concluzionat specialistul de la Harvard.
Concluziile cercetătorilor de la Harward
Potrivit spuselor sale, ordinea în care sunt consumate băuturile contează mai puțin. Mahmureala de după este similară indiferent de ordinea în care sunt consumate. Drept urmare, medicul recomandă consumul de alcool în mod responsabil.
„Probabil că nu contează foarte mult dacă beți vin, apoi bere sau invers. Indiferent de băuturile alese sau de ordinea în care le beți, ceea ce contează cel mai mult este să beți în mod responsabil, să nu conduceți sub influența alcoolului și să știți când să renunțați”, a mai scris medicul Robert H. Shmerling.
Beneficiile vinului asupra sănătății
Consumul moderat de vin este o parte a dietelor tradiționale mediteraneene. Acestea sunt asociate cu rate mici de îmbolnăvire și mortalitate.
De altfel, un studiu datând din anul 1992, publicat în revista The Lancet a arătat că vinul sau alte tipuri de alcool, consumate cu moderație ar putea preveni sau reduce blocajele arteriale.
S-a mai descoperit că persoanele care beau vin, spre deosebire de bere, prezentau un risc mai mic de mortalitate. Lucrările ulterioare au arătat că un grup de compuși găsiți în struguri, polifenoli reprezintă o sursă de beneficii pentru sănătate. Vinul roșu este mai sănătos de decât alte băuturi alcoolice.
Băutorii de vin mănâncă mai sănătos?
În schimb, berea a căpătat un renume rău după ce un studiu din 2006, din Danemarca a descoperit că persoanele care cumpără și consumă vin tind să cumpere, de asemenea, mai multe fructe, legume și alte alimente sănătoase. Spre deosebire de persoanele care consumă bere.
Acest studiu a condus la speculații conform cărora un consumator mediu de vin mănâncă mai sănătos decât consumatorul mediu de bere.