Berarii critică Guvernul: Acciza este discriminatorie și nici nu a adus veniturile planificate. Ne-a scăzut numărul de angajați

Berarii critică Guvernul: Acciza este discriminatorie și nici nu a adus veniturile planificate. Ne-a scăzut numărul de angajați

Producătorii de bere din România solicită un tratament nediscriminatoriu aplicat băuturilor fermentate, printre care se regăsesc berea și vinul, și cer revenirea accizei la bere la nivelul minim european, de 3,3 lei/hl/grad Plato, potrivit lui Constantin Bratu, directorul general al Asociației Berarii României, citat de Agerpres.

La vin, care face parte din aceeași categorie a băuturilor fermentate, acciza este zero, în timp ce la bere se plătește acciză, care nu este nici măcar la nivelul minim.

"Ideea este că la vin aplicăm nivelul minim al accizei, care este zero euro pe hectolitru de produs finit, iar la bere nu mai suntem la nivelul minim, ci la un nivel mai mare. De anul viitor, orice indexare cu inflația, la bere va crește (acciza — n. r.), iar la vin va rămâne zero. De asta spunem că nu este echitabil”, spune Bratu. 

Acesta atrage atenția și că măsura de creștere a accizei nu a adus veniturile scontate, în condițiile în care s-au înregistrat și mai puține venituri, și numprul de angajați din domeniu a scăzut. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„ Eu nu spun să moară și capra vecinului, dar trebuie să ne raportăm acolo. Altfel, crescând acciza la bere constant, va migra consumul către băuturile nefiscalizate, pentru că România are o particularitate: să fie foarte bogată în producții în casă și omul își produce un pic de vin, un pic de țuică, iar berea, care nu are evaziune fiscală, devine mai scumpă. Atunci, omul spune: 'Nu îmi mai iau bere, ci mă duc la vecinul, să îmi iau ceva'", a explicat Bratu.

El a precizat că au fost discuții cu autoritățile de resort pe tema scăderii accizei, exprimându-și speranța că Executivul va decide în acest sens.