Opțiunile lui Netanyahu după atacul Iranului. Avantajele politice ale premierului israelian. Analiză Politico

Opțiunile lui Netanyahu după atacul Iranului. Avantajele politice ale premierului israelian. Analiză PoliticoBenjamin Netanyahu critică administrația SUA. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Benjamin Netanyahu a obținut un avantaj politic în urma atacului cu rachete și drone lansat de Iran. Dacă anterior, părea că premierul israelian și-a epuizat capitalul politic la nivel internațional, loviturile Teheranului l-au relansat.

 

Atacul iranian împotriva Israelului îi dă un avantaj politic premierului israelian. Anterior, acesta părea că și-a epuizat complet capitalul politic la nivel internațional, confruntându-se cu o opoziție tot mai solidă. Un număr mare de țări occidentale și nu numai cereau oprirea războiului din Gaza.

Benjamin Netanyahu și-a recăpătat poziția

Odată cu atacul din weekend, liderii lumii libere au început să ia foarte în serios amenințarea iraniană. Un război generalizat în Orientul Mijlociu este foarte posibil, în condițiile unei noi crize, sunt de părere analiștii Politico. Iar aceste îngrijorări sunt în avantajul lui Benjamin Netanyahu: Premierul israelian folosește lovitura cu rachete și drone în propriul avantaj politic.

El are justificarea pentru continuarea războiului din Gaza și pentru a declanșa un conflict cu Libanul, scrie Politico. Liderul israelian are suficiente argumente să-și susțină cauza în fața aliaților săi. Situația din Orientul Mijlociu pare că se degradează în direcția unui război generalizat. Iar aliații occidentali sunt forțați să revină la un sprijin mai puternic pentru Israel, singura democrație din zonă.

Până sâmbătă, aliații occidentali credeau că un atac direct din partea Iranului este o „linie roșie” de netrecut. Sâmbătă, linia roșie a fost depășită, iar Mohammad Jamshidi, adjunctul șefului de cabinet al președintelui Ebrahim Raisi, a spus că „ecuația strategică” s-a schimbat.

Benjamin Netanyahu a primit un avantaj politic pe care îl va folosi nu doar pentru a-și continua războiul împotriva Hamas. De asemenea este posibil ca Israel să lovească și Hezbollah-ul libanez, o grupare notorie pentru legăturile sale cu Iranul.

atac rachete, Israel

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Momentul perfect pentru premierul israelian

Atacul Iranului a venit în momentul în care părea că Benjamin Netanyahu își pierde aliații unul câte unul. Sprijinul internațional pentru războiul său împotriva Hamas era tot mai limitat. Președintele SUA, Joe Biden, i-a transmis că o ofensivă la Rafah nu este oportună. Iar numeroase țări europene doreau să recunoască un stat palestinian. În plus, Benjamin Netanyahu se vedea în fața unei „rebeliuni” din interiorul propriului guvern.

Presiunile internaționale erau cu atât mai puternic după uciderea lucrătorilor umanitari de la World Central Kitchen, săptămâna trecută.

Atacul iranian îi dă lui Netanyahu șansa să argumenteze în favoarea războiului pe care îl duce, mai ales în condițiile în care Iranul pare că a comis o greșeală strategică de calcul majoră. Premierul israelian se va folosi de noile oportunități pentru a construi narațiunea că războiul din Gaza este existențial, împotriva unui dușman fundamentalist, bine înarma. Iranul este gata să obțină pentru prima dată arma atomică.

Sprijinul lui Biden pentru Israel este acum „neîndoit”, în timp ce premierul britanic a spus că „va continua să susțină securitatea” acestuia. Congresul SUA, până acum puțin receptiv la ajutoare militare pentru conflictele externe, urmează să susțină trimiterea de ajutor Israelului.

Atac Iran, Israel

Sursa foto: Platforma X

Benjamin Netanyahu are noi oportunități

Yaakov Amidror, fost consilier de securitate națională, este de acord că atacul iranian i-a oferit premierului o oportunitate nesperată.

„Bibi are, acum, două opțiuni foarte bune, iar asta se întâmplă foarte rar. Poate fie să se ducă să ia capul bestiei – Teheranul – argumentând că se bucură de legitimitate acum, fie poată e să le zică aliaților americani că le înțelege reticența față de o escaladare în Iran, dar că e gata să facă un compromis și să ceară în schimb tot ajutorul necesar pentru a distruge capacitățile militare ale Hamas în Gaza, inclusiv la Rafah”, a declarat Amidror.

Acesta poate declanșa un atac direct împotriva Iranului, operațiune dificilă, mai ales că SUA a dat semnale serioase că se opune unui astfel de război. Iranul nu ar fi ușor de învins. Extremiștii din guvernul Netanyahu cer acțiuni mai dure în teritoriile palestiniene și în Liban. Există semne că Israelul profită pentru a-și face poziția mai puternică și în Gaza și în Liban. IDF a lovit puternic în nord-estul țării, un „important sit de producție de armament” Hezbollah.

Surse apropiate premierului israelian vorbesc despre o încercare de echilibrare a situației. Acestea vorbesc despre operațiuni menite să aducă avantaje diplomatice Israelului, în condițiile în care Iranul și-a dezvăluit adevărata față. În acest context a apărut oportunitate înființării unei coaliții anti-Iran mult mai puternică.