Beneficiile terapiilor cu lumină și laser pentru sănătatea pielii

Beneficiile terapiilor cu lumină și laser pentru sănătatea pielii Sursa foto: Freepik

Există lumină benefică și lumină dăunătoare pentru pielea noastră. După cum bănuiești, cea dăunătoare este cea a razelor UV, care predispune la cancer de piele, arsuri și îmbătrânire prematură, atunci când ne expunem excesiv la soare. Însă, există și lumină cu multiple beneficii pentru piele, dacă este folosită sub supravegherea unui medic dermatolog sau a unui specialist estetician. Vorbim despre terapia cu laser, care ajută în cazul multor afecțiuni ale pielii.

Atunci când te confrunți cu afecțiuni dermatologice care nu au răspuns la tratamente clasice, stima de sine are de suferit iar, uneori, stilul tău de viață poate fi afectat. Iată cum te poate ajuta terapia cu lumină în tratarea celor mai populare afecțiuni:

Tratarea dermatitei de contact

Denumită și eczemă, dermatita de contact este o afecțiune dermatologică care se manifestă prin inflamație, mâncărimi, uscarea și iritarea pielii. În general, apare fie din cauza contactului cu un alergen, fie din cauza unui agent iritant. Medicii recomandă tratarea acestei afecțiuni prin utilizarea unor produse emoliente, prin aplicarea de creme sau unguente cu corticosteroizi sau prin administrarea de antihistaminice. Însă, pentru rezultate mult mai vizibile, tratamentul este completat de fototerapie, care îmbunătățește aspectul pielii și reduce inflamația locală.

Tratarea vergeturilor

Vergeturile sunt un tip de cicatrici care apar atunci când pielea se întinde sau se micșorează rapid. Această schimbare bruscă face ca fibrele de colagen și elastină să se degradeze, iar pielea nu mai poate reveni la aspectul inițial. Dacă acționezi din timp, când vergeturile au încă o culoare roșiatică, ele pot fi tratate mult mai ușor. O soluție o reprezintă crema pentru vergeturi, folosită împreună cu terapiile cu laser, care stimulează creșterea nivelului de colagen.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tratarea cicatricilor și a rănilor

Dacă ai cicatrici formate în urma intervențiilor chirurgicale, a accidentelor sau post acnee, le poți îmbunătăți aspectul cu ajutorul terapiei cu laser. Aceasta contribuie la stimularea blocurilor de colagen și la înlocuirea țesuturilor vechi cu unele noi. Totodată, laserul își dovedește eficiența și în cazul rănilor deschise sau în cazul arsurilor.

Tratarea acneei

Laserul diminuează inflamația de la nivelul leziunilor acneice și distruge bacteriile care duc la apariția acestora. Tratamentul cu laser poate fi o opțiune bună pentru persoanele care nu răspund la tratamentele topice sau orale tradiționale pentru acnee. Pentru un rezultat optim, este necesar să realizezi serii de 3-5 ședințe, la un interval de 3-4 săptămâni.

Tratarea petelor pigmentare

Tratarea petelor pigmentare cauzate de soare sau îmbătrânire prematură se poate face și cu ajutorul laserului. Această metodă de tratament stimulează producția de colagen, ajută la redarea tonusului pielii și la estomparea petelor pigmentare. Laserul vizează melanina, responsabilă pentru culoarea pielii, iar tratamentul poate reduce inflamația asociată cu petele pigmentare. Prin îmbunătățirea texturii pielii și reducerea efectelor secundare, terapia cu laser oferă rezultate vizibile și un timp de recuperare mai scurt decât alte metode.

Fototerapia și terapia cu laser rămân în continuare metode eficiente și moderne de tratare a numeroase afecțiuni dermatologice și nu numai. Ele sunt folosite în multe ramuri ale medicinei și sunt apreciate de către specialiști și pacienți, pentru că au mai puține efecte secundare decât tratamentele clasice cu care ne-am obișnuit deja.