Beneficiile consumului de nuci. Atenție, nu toate sunt însă recomandate
- Mihnea Talau
- 17 octombrie 2021, 20:26
Nucile, în toate formele lor, sunt bune și recomandate pentru sănătate. Ele sunt benefice în prevenirea bolilor de inimă, sănătatea sistemului nervos, combaterea cancerului şi a diabetului, menţinerea frumuseţii pielii şi îmbunătăţirea memoriei. Însă pe unele trebuie să le mâncăm mai rar pentru că s-ar putea să facă mai mult rău decât bine.
Beneficiile consumului de nuci sunt numeroase, susţin medicii, care le recomandă tuturor categoriile de vârstă. Datorită conţinutului bogat de substanţe nutritive, nucile sunt considerate benefice pentru sănătatea organismului.
Sunt bogate în proteine. Conţin potasiu, calciu, magneziu şi sunt bogate în vitamine B şi vitamina C.
Nucile au în compoziţie aproape 20 de aminoacizi, proteine şi grăsimi nesaturate ceea ce le face un adevărat medicament pentru multe afecţiuni.
Nucile pe care trebuie să le incluzi în alimentație:
- Migdale, caju și fistic: Dacă vrei să fugărești foamea, mănâncă aceste nuci. Conțin fibre, acizi grași omega-3 și proteine care țin foamea la distanță și te ajută să slăbești.
- Arahide - Conțin folati și vitamina E de care creierul tău are nevoie. - Nuci - conțin acizi grași omega-3 care sînt buni pentru sănătatea inimii tale. În plus, conțin acizi alfa linoleici, de ajutor în cazurile de aritmie.
- Nuci braziliene și nuci pecan - Conțin seleniu, excelent în cazul cancerului de prostată. Nucile pecan conțin beta-stiosteroli, care ajută la ameliorarea simptomelor de prostată mărită.
Acestea sunt nucile pe care trebuie le eviți: - Nuci macadamia - sunt pline de calorii și grăsimi, deci nu sunt bune dacă vrei să slăbești.
- Nuci cu zahăr - sunt învelite în zahăr, ciocolată sau caramel și nu fac bine siluetei tale.
- Nuci cu sare - Conțin arome nesănătoase și cantități mari de sare care facilitează acumularea de apă în țesuturi.
Sănătoase, dar nu consumați nuci în exces
Mitul potrivit căruia nucile fac parte din categoria alimentelor care îngraşă este fals. În realitate, nucile sunt bogate în grăsimi „bune” care reglează metabolismul. Specialiştii recomandă introducerea nucilor în dietele de slăbire, în cantităţi moderate. Nucile dau senzaţia de saţietate şi taie pofta de mâncare, devenind astfel o gustare ideală în diete.
Medicii atrag atenţia însă că nucile consumate în exces şi asociate cu alte produse bogate nutriţional nu mai au efectul unui aliment de dietă. „Nu se recomandă consumarea lor, ca desert, la finalul meselor copioase, ci ca gustări sau la micul dejun combinate cu crudităţi sau alimente sărace în calorii. Nu se recomandă asocierea cu amidonul, carnea sau făinoasele.