Beneficiile apei în care au fiert pastele. Bucătarii o compară cu aurul în gospodărie

Beneficiile apei în care au fiert pastele. Bucătarii o compară cu aurul în gospodărie Sursa foto: femina.ro

Apa în care au fost fierte pastele este refolosită, de bucătari, datorită conținutului de amidon pe care îl conține. Aceasta este potrivită pentru prepararea unor sosuri – dat fiind că se încheagă mai ușor - dar și pentru pregătirea clătitelor. În fine, nu în cele din urmă, bucătarii folosesc această apă, rezultată din fierberea pastelor, chiar la spălatul vaselor în care gătesc.

Mulți bucătari recomandă celor care pregătesc paste să nu arunce apa în care le-au fiert deoarece aceasta poate primi o mulțime de alte întrebuințări. Datorită amidonului pe care îl conține, această apă este foarte bună pentru prepararea altor feluri de mâncare.

Astfel, apa în care au fiert pastele poate fi folosită pentru pregătirea sosurilor. Amidonul este un bun agent de îngroșare care ajută ca sosul să capete acea textură densă și cremoasă. Folosind această apă nu mai este nevoie de un adaos de amidon sau de alte substanțe.

Apa în care au fiert pastele se poate folosi și la pregătirea aluatului pentru clătite. Ele vor fi mai elastice și mai fragede dacă sunt preparate cu amidon. Apa de la paste poate fi adăugată și în supa cremă sau în orezul fiert pentru a obține o textură mai delicată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vasele se spală mai bine

Pe de altă parte, fasolea și mazărea spălate în această apă vor fi mai ușor de pregătit și vor necesita mai puțin timp de fierbere.

Mai mult de atât, apa de la paste curăță foarte bine petele de grăsime de pe vase și poate înlocui, la nevoie, detergentul de vase. Este suficient ca apa fierbinte cu amidon, rezultată de la fierberea pastelor să fie turnată peste vasele murdare.

După 10 minute, timp în care acestea sunt lăsate la înmuiat, grăsimea și petele se vor curăța cu ușurință, după cum relatează DCnews.

Cum se prepară un sos de roșii cu apă de la paste

În cele ce urmează, vă prezentăm o rețetă de sos de roșii care poate fi preparat cu ajutorul apei rezultate din fierberea pastelor. Pentru prepararea unui astfel de sos, cremos și fin este nevoie de:

Un kilogram de roșii;

100 ml. de apă cu amidon rezultată din fierberea pastelor;

170 de grame de pasta de tomate;

o ceapă și un cățel de usturoi;

două linguri de ulei de măsline;

verdeață, sare, piper, după gustul fiecăruia.

Roșiile se curăță și se zdrobesc într-un blender. Apoi se adaugă sarea, piperul, pasta de roșii, usturoiul și verdeața și se mixează mai departe. Ceapa se toacă și se prăjește în ulei, iar mai apoi se toarnă, împreună cu compoziția din blender și apa de la paste într-o oală. Se lasă la fiert pe foc, aproximativ 30 de minute pân când sosul capătă consistența dorită.