Președintele bielorus Alexandr Lukașenko, aflat sub presiune constantă după alegerile prezidențiale contestate din luna august, nu dă nici un semn că are intenția să țină seama de revendicările protestatarilor, și nici de criticile și sancțiunile UE.
O uriașă manifestație de protest este prevăzută, duminică, împotriva liderului de la Minsk, de data aceasta sub amenințarea gloanțelor de care poliția a amenințat că va face uz.
Această acțiune este prima de acest fel de amploare după ultimatumul fixat lui Lukașenko (aflat la putere din 1994) de către lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania.
Tihanovskaia i-a dat termen până la 25 octombrie lui Lukașenko să părăsească puterea. În caz contrar, Tihanovskaia a declarat că va face un apel național la proteste de stradă și la declanșarea grevei generale.
Alexandr Lukașenko (66 de ani) aflat sub presiune constantă după alegerile prezidențiale contestate din luna august, nu dă nici un semn că are intenția să țină seama de revendicările protestatarilor, și nici de criticile și sancțiunile UE. Ba din contra.
Toate figurile opoziției bieloruse sunt acum în detenție sau în exil.
Și duminica trecută, protestul săptămânal de la Minsk a fost suprimat violent de polițiști, care au folosit tunuri de apă și grenade asurzitoare împotriva manifestanților. Sute de oameni au fost arestați.
Această intrervenție a fost cea mai brutală din ultimele săptămâni.
KGB-ul din Belarus denunță „agenturili”
Luni, ministerul de Interne a avertizat că poliția nu va mai ezita de acum să recurgă „dacă este necesar” la muniție reală, ceea ce constituie o escaladare dramatică a crizei din Belarus.
Autoritățile, care acuză Occidentul că a pus la cale protestele din Belarus pentru ca să-l dea jos pe Lukașenko, au justificat această decizie asigurând că demonstrațiile au devenit „organizate și extrem de radicale”, cu „atacarea cu pietre, sticle și cuțite” a „forțelor de ordine” și ridicarea de „baricade” pe străzi.
Directorul KGB-ului din Belarus, Ivan Tertel, a dat asigurări, sâmbătă, că deține informații despre „o provocare iminentă” aflată în pregătire în scopul de a „destabiliza” Belarus.
Poliția din Belarus a tras deja cu muniție reală la începutul lunii august, în timpul primelor demonstrații reprimate cu forța la Brest, în sudul țării. Un protestatar a decedat ulterior din cauza rănilor.
Alte manifestații mai mici au fost reprimate de poliție de la ultima demonstrație uriașă de duminică.
Luni, poliția a împrăștiat un protest al pensionarilor , care mărșăluiau cu drapelele roșii-albe ale opoziției pe străzile din Minsk, folosind gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Sâmbătă, în timpul demonstrației tradiționale a femeilor și studenților, mai multe persoane, inclusiv jurnaliști, au fost arestați.
Grevă generală
În ultimatumul său stabilit pentru 25 octombrie, opozanta Svetlana Tihanovskaia, a cerut, pe lângă demisia domnului Lukașenko, încetarea reprimării demonstrațiilor și eliberarea tuturor „prizonierilor politici”.
„Dacă cererile noastre nu vor fi satisfăcute până pe 25 octombrie, întreaga țară va ieși în stradă în mod pașnic”, a avertizat ea, marți, scrie Boursorama.
„Și pe 26 octombrie va începe o grevă la nivel național la care vor participa toate întreprinderile. Toate drumurile vor fi blocate, vânzările în magazinele de stat se vor prăbuși”.
În timp ce Lukașenko se bucură de sprijinul Moscovei, el este amenințat cu sancțiuni din partea Uniunii Europene.
UE a sancționat deja 40 de oficiali ai regimului, inclusiv ministrul de interne și adjunctul acestuia, acuzați că au fost implicați în represiunea și trucarea alegerilor prezidențiale din 9 august, scrutin al cărui rezultat europenii nu îl recunosc.
Tikhanovskaïa și-a înmulțit călătoriile în străinătate, obținând sprijin de la Berlin și Paris în special, dar Moscova consideră aceste intervenții ca o interferență și consideră că opozanta și fosta candidată la președinție nu este un interlocutor „legitim”.