Evenimentul Zilei > Actualitate > BBC: Raportul despre OZN al Pentagonului nu confirmă sau exclude activitatea extraterestră
BBC: Raportul despre OZN al Pentagonului nu confirmă sau exclude activitatea extraterestră

BBC: Raportul despre OZN al Pentagonului nu confirmă sau exclude activitatea extraterestră

Departamentul Apărării a declarat că dorește să „îmbunătățească înțelegerea” fenomenelor aeriene neidentificate (UAP), cunoscute și sub numele de OZN-uri, și să stabilească dacă acestea reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. Raportul a fost redactat în baza unui ordin semnat de fostul președinte american Donald Trump anul trecut.

Raportul a fost redactat de un grup de lucru înființat de Departamentul Apărării al SUA. Un raport al guvernului SUA cu privire la observarea obiectelor zburătoare neidentificate (OZN-uri) nu a găsit nicio dovadă a activității extraterestre, dar nu o exclude, au declarat oficialii ai Pentagonului presei americane, citată de BBC.

Se presupune că revizuirea a peste 120 de incidente va concluziona că tehnologia deținută SUA nu a fost implicată în majoritatea cazurilor. Ceea ce poate însemna recunoașterea existenței unor obiecte zburătoare neidentificate. Dar, dincolo de aceasta, raportul nu face evaluări definitive cu privire la care ar putea fi obiectele, au spus oficialii.

O versiune declasificată a raportului urmează să fie înmânată parlamentarilor în iunie. Raportul este produsul unei forțe militare înființate anul trecut pentru a investiga decenii de observații aeriene inexplicabile în spațiul aerian american.

Anunțul apariției sale a captat imaginația publicului din SUA, unde observațiile OZN-urilor au fost mult timp sursa intrigilor și a teoriilor conspirației extraterestre. Speculațiile cu privire la conținutul raportului s-au dezvoltat printre entuziaștii OZN-urilor înainte de lansarea programată în Congresul SUA, pe 25 iunie.

Ce știm despre raportul OZN?

Detaliile studiului au fost citate pentru prima dată joi de ziarul New York Times, urmat de CNN și Washington Post. Ziariștii au declarat că au vorbit cu mai mulți oficiali guvernamentali despre concluziile raportului. Oficialii au spus că din cele peste 120 de incidente documentate în ultimele două decenii, majoritatea au fost raportate de personalul Marinei SUA, în timp ce în unele au implicați și militari străini.

CNN a declarat că a vorbit cu trei surse care au declarat că raportul nu exclude activitatea extraterestră ca o posibilă explicație în unele dintre aceste cazuri. Cu toate acestea, nu există dovezi că fenomenele aeriene la care au fost martori piloții marinei în ultimii ani au fost nave spațiale extraterestre, a raportat NY Times.

Citând oficiali din serviciile de informații, ziarul a spus că tehnologia experimentală a unei puteri rivale, precum China sau Rusia, ar putea explica cel puțin unele dintre fenomenele aeriene. Ziarul și CNN au declarat că oficialii serviciilor de informații sunt îngrijorați de implicațiile acestei concluzii asupra securității naționale.

Ce incidente OZN au fost raportate?

Unele observații au fost discutate într-un recent raport CBS News care a reînnoit interesul pentru OZN-uri luna trecută.
Programul 60 Minutes al rețelei a intervievat piloții marinei americane care au spus că au văzut avioane care zburau mai repede și erau mai manevrabile decât orice au mai văzut până acum.

Un pilot în retragere, Ryan Graves, a declarat că escadrila sa de avioane de luptă a început să vadă OZN-uri planând peste spațiul aerian restricționat de pe coasta Virginiei în 2014. El a spus că obiectele nu au elemente vizibile și călătoresc la viteze care păreau să sfideze limitele tehnologiei cunoscute.

Programul secret OZN din SUA

Graves a spus că piloții care se antrenează în largul coastei Atlanticului au avut observații similare „în fiecare zi timp de cel puțin câțiva ani”. Luna trecută, Luis Elizondo, un fost agent de spionaj american din SUA, a declarat pentru ABC News că unele dintre obiectele care au fost văzute „pot depăși orice avem în arsenalul nostru”.

„Întrebarea este, ce este?” el a spus. „Concluzia este că pur și simplu nu știm”.

În aprilie anul trecut, Departamentul Apărării a lansat trei videoclipuri declasificate cu ceea ce a spus că arată „fenomene aeriene inexplicabile”. Departamentul a spus că dorește „să clarifice orice concepții greșite ale publicului cu privire la faptul dacă filmările”, care au fost deja dezvăluite în 2007 și 2017, „au fost reale”.