BBC, criticat pentru că a întors spatele victimelor din Gaza

BBC, criticat pentru că a întors spatele victimelor din Gaza

Postul BBC a fost criticat de politicieni şi lideri religioşi din Marea Britanie din cauza hotărârii de a nu transmite un apel caritabil pentru ajutorarea victimelor conflictului din Fâşia Gaza, informează Daily Mail.

ITV, Channel 4 şi 5 au căzut de acord să difuzeze un apel de două minute primit din partea a 13 organizaţii britanice caritabile, care încearcă să ajute cei aproximativ 500.000 de palestinieni care au rămas fără apă, ca urmare a conflictului armat din Fâşia Gaza.

Motivul: păstrarea impariţialităţii

Însă, BBC a refuzat să transmită apelul umanitar, pe motiv că ar putea afecta reputaţia de imparţialitate a postului şi pentru că, deocamdată, Fâşia Gaza nu este o regiune sigură pentru trecerea convoaielor cu ajutoare umanitare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Directorul general al postului, Mark Thompson, a declarat că decizia postului este o încercare de a-şi menţine integritatea în ochii opiniei publice: "Am refuzat apelul caritabil din cauza riscului de a da impresia că BBC-ul ia partea uneia dintre forţele implicate în conflict. Ca radiodifuzor în serviciul public avem datoria de a nu risca să ne subminăm imparţialitatea".

"Şocaţi, surprinşi şi întristaţi" de decizia BBC-ului

"Această situaţie este similară celei în care spitalele militare britanice oferă tratament prizonierilor de război, ca rezultat al Convenţiei de la Geneva. În acest caz nu avem de-a face cu un apel al grupării Hamas prin care solicită armament, ci cu o solicitare venită din partea unei organizaţii caritabile. Refuzând difuzarea clipului, BBC a demonstrat deja că a luat partea cuiva, sabotându-şi declarata imparţialitate", a declarat arhiepiscopul de York, John Sentamu.

Liderul democrat Don Foster a calificat decizia drept "dezgustătoare", în timp ce secretarul pentru Dezvoltare Internaţională, Douglas Alexander, a spus că oamenii au fost "şocaţi, surprinşi şi întristaţi" de decizia BBC-ului.

Măsura a determinat şi organizarea unei demonstraţii în faţa sediului BBC, în semn de protest faţă de conflictul din Gaza şi faţă de refuzul postului de a transmite apelul umanitar.

Se pare că, în prezent, 75% din rezidenţii din Gaza nu au electricitate, apă curentă, iar sistemul de canalizare a fost grav afectat.