„Telespectatorii și ascultătorii BBC din Iran, din Orientul Apropiat și din Europa au constatat perturbări la emisiunile de radio și televiziune. Acest lucru a fost cauzat de un important bruiaj electronic al sateliților pe care BBC îi folosește în Orientul Apropiat pentru a trimite semnalul BBC Persian”, a precizat grupul britanic într-un comunicat. BBC a menționat că tehnicienii „au detectat că interferențele au venit din Iran”.

Grupul a precizat că a luat mai multe măsuri pentru a remedia situația, adăugând că programele în arabă, dar și cele în alte limbi au avut probleme, uneori transmisia fiind întreruptă total.

„Se pare că este o metodă a autorităților iraniene de a limita acoperirea mediatică a consecințelor unor alegeri litigioase. Orice tentativă de blocare a canalului BBC Persian este nejustificată și contravine tratatelor internaționale în ceea ce privește sateliții de comunicare. Cei care încearcă să-i blocheze trebuie să se oprească imediat”, a comentat Peter Horrocks, director ale BBC World Service.

Horrocks a menționat că John Simpson, corespondentul BBC la Teheran, și cameramanul său au fost arestați pentru scurt timp. El a adăugat că jurnaliștii prezenți în Iran au fost supuși unor presiuni din partea autorităților pentru a nu trimite în străinătate imagini cu manifestațiile de protest izbucnite în capitala iraniană după realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad pentru un nou mandat de preşedinte al țării.

CITIȚI ȘI:

Violenţe la Teheran

Ciocniri la Teheran. Ahmadinejad victorios