Bază sportivă, dărâmată pentru un hipermarket

Bază sportivă, dărâmată pentru un hipermarket

O bază sportivă din Câmpulung-Muscel, aflată în centrul oraşului, care până acum câţiva ani aparţinea Uzinei ARO, a fost dărâmată şi, în locul ei, concernul Kaufland intenţionează să construiască un hipermarket.

Desfiinţarea bazei sportive a fost urmarea unor tranzacţii imobiliare. Astfel, în anul 2007, baza a fost cumpărată cu suma de 760.000 de euro de firma Urban Development&Management Bucureşti, care aparţine magnatului imobiliar Nicolae Raţiu. La numai câteva luni, acesta a revândut baza sportivă, care avea suprafaţa de 17.000 de metri pătraţi, concernului german Kaufland, la preţul de 3,3 milioane de euro.

Avize primite în timp record Baza a fost demolată de câteva săptămâni şi, în aşteptarea autorizaţiei de construcţie, terenul a fost năpădit de gunoaie şi buruieni. Reprezentanţii Kaufland au depus toate actele necesare autorizaţiei de construire, reuşind să dobândească certificatul de urbanism. Avizele au fost obţinute uşor, deşi zona era protejată din punct de vedere arhitectural. Un astfel de aviz a fost luat foarte repede de la Ministerul Culturii, prin care se specifică faptul că noua investiţie nu va afecta, din punct de vedere arhitectural, vechea zonă a Câmpulungului. Nu mai e nevoie decât de autorizaţia de construire, care se va discuta la următoarea şedinţă a Consiliului Local Câmpulung.

Autorităţile locale din Câmpulung şi-au declinat responsabilitatea cu privire la soarta bazei sportive. „Noi le-am propus celor de la Kaufland un schimb de terenuri, dorind să extindem vechiul Parc Kreţulescu… Au refuzat, iar noi nu am putut să facem decât o dezbatere publică. Încercăm să întârziem cu autorizaţia, în cazul în care se răzgândesc şi acceptă oferta noastră de schimb. În ceea ce priveşte dărâmarea bazei, noi nu aveam nici un fel de competenţă, avizele cu pricina fiind obţinute de la Ministerul Sportului, responsabil pentru asemenea acte”, a declarat primarul din Câmpulung, Călin Andrei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Restricţii legislative Câmpulung a rămas fără bază sportivă, deşi Legea 69/2000 prevede ca schimbarea destinaţiei sau desfiinţarea unei baze sportive să se facă numai cu aprobarea Guvernului şi construirea, în prealabil, a altei baze sportive similare, la o distanţă de maximum 500 de metri. Nu numai că o astfel de bază sportivă nu a fost construită la Câmpulung, dar construirea alteia la această distanţă este imposibilă.

Lângă viitorul hipermarket se află Parcul Kreţulescu, vechi de peste un secol, care ar putea fi afectat serios de prezenţa unui  complex comercial în apropiere.